Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a anunţat că începând cu data de 1 martie 2017 vor fi eliminate comisiile de experţi de la nivelul Caselor Judeţene de Sănătate şi de la Casa Naţională de Sănătate. Maricela Cobuz a precizat că aceste comisii vor fi desfiinţate după ce actualul Guvern PSD a adoptat o hotărâre în acest sens. Ea a explicat că eliminarea comisiilor de specialitate este cuprinsă în capitolul Politici în domeniul sănătăţii, parte a structurii Programului de Guvernare 2017-2020, care este construit în jurul cetăţeanului şi nu al sistemului medical. „Scopul final al programului de guvernare este acela ca individul să nu se mai deplaseze pentru un act medical de calitate, ci sistemul să fie construit cât mai aproape de cetăţean”, a declarat deputatul PSD de Suceava, care a adăugat că „eliminarea sistemului de birocratizare privind accesul la tratament pentru pacienţii din cadrul programelor naţionale şi pacienţii cu afecţiuni cronice de tipul leucemie, limfoame, epilepsie, parkinson, boli endocrine şi hormoni de creştere, boli psihice la adulţi şi copii, cardiologie, afecţiuni ginecologice vine în sprijinul pacienţilor de a accesa rapid tratamentul adecvat”. Maricela Cobuz a mai spus că acest lucru a devenit posibil prin reducerea timpului de decizie prin desfiinţarea comisiilor, toată decizia finală în alegerea tratamentului având-o medicul curant.

 

Maricela Cobuz consideră că eliminarea acestor comisii este benefică pacientului

Deputatul PSD de Suceava a arătat că în calitate de medic primar pediatru la Spitalul Judeţean de Urgenţe ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava a întâlnit situaţii în care procesul de decizie pentru stabilirea unui tratament a durat mai mult de o lună de zile. În aceste condiţii ea a explicat că eliminarea comisiilor de experţi de la nivelul Casei Naţionale de Sănătate şi a celor judeţene va contribui, începând cu data de 1 martie 2017, la accesul pacientului la medicamente din momentul stabilirii diagnosticului, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate a protocoalelor terapeutice.

„Ca urmare, prescrierea de medicamente va fi făcută de medicul specialist, aşa cum prevăd protocoalele terapeutice aprobate prin Ordinul Ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS 1301/500/2008 cu modificările ulterioare”, a precizat parlamentarul PSD. Făcând referire la judeţul Suceava, Maricela Cobuz a declarat că în anul 2016, la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate, au funcţionat nouă comisii de avizare a tratamentelor medicale în cadrul programelor naţionale de sănătate, pentru oncologie şi diabet, şi în special pentru bolile cronice amintite anterior. De asemenea, în aceeaşi perioadă au beneficiat de medicamente aprobate prin comisiile pentru monitorizarea tratamentelor constituite la nivel CAS Suceava şi CNAS Programul naţional de diabet 1.297 de persoane, cu suma de aproape 2,5 milioane de lei. Maricela Cobuz a mai spus că la programul naţional de oncologie au fost 41 beneficiari, cu suma de 208.682,10 lei aprobată la nivel de CAS Suceava, şi 114 beneficiari cu suma de 7.228.136,21 lei, aprobată de comisia constituită la nivel de CNAS.

„Pentru bolile cronice, în judeţul Suceava, 1568 de pacienţi au beneficiat de tratament în valoare de 3.116273,88 lei cu aprobarea comisiilor la nivelul CAS Suceava şi 588 pacienţi de tratament în valoare de 17.916.133,68 lei aprobat de comisiile la nivel naţional”, a mai precizat Maricela Cobuz. Nu în ultimul rând, deputatul PSD a precizat că această măsură a Guvernului este benefică pacientului, ea adăugând că în calitate de medic a susţinut şi promovat această decizie şi în campania electorală. Maricela Cobuz a ţinut să precizeze că în calitate de deputat şi membru al Comisiei de sănătate şi familie a militat pentru punerea ei în aplicare încă din primul trimestru al anului 2017.