Zi de sărbătoare la Dolhasca, unde duminică, 20 august, va avea loc sfinţirea primei unităţii medico-sociale a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Unitatea medico-socială ”Sfântul Gheorghe” din Dolhasca va oferi servicii spitaliceşti în diferite specialităţi medicale şi va deservi peste 10.000 de locuitori. Noua unitate spitalicească va funcţiona pe locul unde a funcţionat cândva vechiul spital, fiind refăcută aproape în totalitate, modernizată şi extinsă. Acest proiect a fost iniţiat în anul 2004 şi în mare parte realizat prin strădania părintelui Gheorghe Saftiuc, de la Parohia ”Învierea Domnului” din Dolhasca, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. El a preluat atunci o clădire în stare jalnică, fără acoperiş, cu geamuri sparte şi uşi distruse, şi a transformat-o într-una modernă şi funcţională.

Unitatea spitalicească, prima inaugurată de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, va dispune de 35 de paturi, va avea medici, asistente medicale şi infirmiere. În afara spaţiilor spitaliceşti, au mai fost construite spaţii în care pot funcţiona un laborator de analize şi locuinţe pentru medici. Interiorul spitalului este realizat după ultimele standarde, cu băi moderne şi apă curentă, adusă de la mare adâncime, cu mobilier şi aparatură modernă şi trasee privind alimentaţia şi curăţenia spitalului conform reglementărilor actuale. Spitalul este deservit de două centrale termice şi o sursă de energie electrică autonomă, compatibilă cu nevoile unităţii.

 

O clădire care stătea să cadă, transformată într-o unitate spitalicească modernă

În urmă cu mai mulţi ani, preotul Gheorghe Saftiuc nu a putut privi nepăsător cum clădirea fostului spital din Dolhasca se năruieşte de la o zi la alta. Cu binecuvântarea Înaltului Pimen şi cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, părintele a luat imobilul lăsat în paragină şi şi-a propus să-l redea comunităţii. S-a gândit atunci la localnici, dar şi la cei din satele învecinate, care nu aveau nici ei unde să-şi aline suferinţele.

Distanţele până la cele mai apropiate spitale erau mari şi rezolvarea unei urgenţe devenise o mare problemă. Finanţările pentru ridicarea noului spital au venit în cea mai mare parte de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, de la Asociaţia ”Mila Creştină” din localitate, dar şi din partea altor instituţii, cum ar Ocolul Silvic ”Silva Bucovina” şi Consiliul Local Dolhasca. În câţiva ani clădirea modernă a spitalului a prins contur, fiind încununată de ridicarea Paraclisului”Sf. Mare Mucenic Gheorghe”.

 

Slujba de sfinţire de duminică va beneficia de prezenţa a două înalte feţe bisericeşti

Programul liturgic privind desfăşurarea evenimentului îi informează pe credincioşi că slujbele premergătoare evenimentului de duminică vor debuta vineri seara, începând cu ora 18.00, când la Biserica ”Învierea Domnului” din Dolhasca vor fi aduse moaştele Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou, ale Sfântului Ier. Nectarie de Eghina, precum şi icoana Maicii Domnului ”Pantanassa”, Vindecătoare de boală. În aceeaşi seară, în jurul orei 18.30, vor avea loc Sfinţirea Apei şi taina Sfântului Maslu. Evenimentul va continua sâmbătă, când la ora 08.00, în aceeaşi biserică, vor avea loc Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur şi parastasele pentru ctitori, iar în jurul orei 18.00 va avea loc Slujba Privegherii.

Duminică dimineaţă, începând cu ora 08.00, în Paraclisul ”Sfântul Gheorghe” va avea loc Slujba Utreniei, după care, începând cu ora 09.00, va începe Slujba de Sfinţire a Paraclisului ”Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, a Unităţii Medico-sociale ”Sf. Gheorghe”, precum şi a cabinetului stomatologic, a farmaciei şi a troiţei din curtea unităţii medicale. Slujba va fi oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, şi de PS Antonie de Orhei, Episcop Vicar al Mitropoliei Basarabiei. În jurul orei 09.45 va începe Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. La manifestare sunt aşteptaţi demnitari şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.