Evoluţia stării de sănătate a Mariei Gavril, grav rănită în accidentul rutier din data de 14 octombrie a.c., la Cornu Luncii, este pe un trend ”uşor pozitiv”, după cum a anunţat, ieri, în conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, dr. Mihai Ardeleanu. Potrivit medicului, pacienta, care fusese treptat informată despre moartea soţului ei, preotul Petru Gavril, şi a fiicei mijlocii, Anisia, a primit şi vestea pierderii fiicei în vârstă de 10 ani, Anastasia.

“Sigur, va urma o perioadă dificilă, cu atât mai dificilă cu cât doamna e de acum conştientă şi începe să dialogheze şi să pună întrebări îndreptăţite şi de acum e talentul psihologului să o canalizeze în aşa fel cu răspunsurile, încât să nu impieteze asupra stării de sănătate a dumneaei, pentru ca vindecarea să se poată petrece cât mai curând. Medical, lucrurile merg pe o pantă bună, iar psihic, greul, aşa cum am spus, de acum urmează. Dar doamna are pentru ce trăi, sunt doi copii care o aşteaptă şi motivaţia ca să trăiască şi să se facă bine există”, a afirmat dr. Ardeleanu.

Purtătorul de cuvânt al spitalului a mai spus că ”rinichiul cusut pare să-şi facă treaba bine”, ficatul şi-a revenit, după ce a fost suturat, diafragma, ruptă în accident, ”reparată” de asemenea de chirurgi, este funcţională, ”clavicula se repară în 6 săptămâni”, la fel şi rupturile de coaste. ”Partea cea mai dureroasă este cea psihică, însă faptul că mai sunt doi copii care au nevoie de ea o motivează să se vindece”, a mai spus doctorul.

În cursul zilei de ieri, Maria Gavril urma să fie din nou investigată la computerul tomograf pentru verificarea stării organelor interne grav lezionate în politraumatismul suferit în accident, ”reparate” în sala de operaţie de chirurgi şi, se pare, funcţionale.

Dr. Ardeleanu a mai spus că, din fericire, leziunile suferite la cap nu au fost foarte grave şi femeia are şanse să se recupereze treptat, în câteva săptămâni.

Medicul a atras atenția asupra numărului mare de victime ale accidentelor rutiere din ultima perioadă, arătând că, cel puțin în zilele de weekend, din 10 prezentări în Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, 8 sunt victime ale accidentelor rutiere.

”Să lucrezi în Reanimare și să vezi cum se sting niște oameni accidentați care nu au nici o vină, e clar că după 12 ore o asistentă nu iese om de acolo. Poate să fie din fibră de oțel și tot pleacă din secție cu ochii în lacrimi. Eu primesc situațiile de la UPU și sunt siderat, din 10 prezentări în weekend, 8 sunt accidente rutiere. Este ceva înfiorător. Nu e treaba mea, noi trebuie să tratăm bolnavii, dar nu mă pot opri să constat ce se întâmplă pe șoselele noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență, dr. Mihai Ardeleanu.