Alocarea fondurilor europene prin Programul Operațional Regional ar urma să se facă după un nou algoritm de calcul, conform propunerilor formulate recent în cadrul Comitetului Director al Asociațiilor Municipiilor din România. La întrunire a participat și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, vicepreședinte al AMR, a prezentat varianta de calcul agreată de majoritatea celor prezenți, din cele patru variante de lucru analizate:

”Suma totală care ar reveni pe POR ar fi de vreo 10 miliarde de euro, din care se propune ca 50% să fie alocat pentru zona urbană – municipii reședință de județ, municipii și orașe.

60% din sumă, care înseamnă 3 miliarde de euro, să meargă la 31 municipii reședință de județ, iar 40% din sumă, adică 2 miliarde de euro, către <urbanul mic> – 267 de municipii și orașe.

Până acum, întotdeauna banii s-au alocat după numărul populației, încât localitățile mici sunt dezavantajate. De aceea s-a pus problema să se facă o alocare fixă de 50% după numărul de populație și 50% proporțional la celelalte municipii”.

Varianta de alocare de fonduri proporțional cu suprafața regiunii nu a fost luată în calcul, nefiind concludentă.

Suceava ar avea avantajul unor fonduri suplimentare, ca urmare a înființării Zonei Metropolitane și a proiectelor gândite în această direcție.

”Interesant este că s-a prevăzut un bonus de 25% pentru fiecare municipiu reședință de județ care are proiecte pentru zona urbană funcțională, adică zona metropolitană”, a adăugat Lungu.

Pe 9 și 10 martie va avea loc următoarea Adunare Generală a AMR, la care va veni și ministrul Fondurilor Europene, iar după discuțiile finale se va întocmi o adresă oficială la Guvern, referitor la modul de împărțire a banilor pe POR.