O interesantă serie de activități se derulează în această perioadă la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, în cadrul proiectului KA 229 cu titlul WAVES (Water, Air, Vegetation, Environment, Sustainability), finanțat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+. Este vorba despre o mobilitate transnațională la care iau parte 12 elevi și 4 profesori din Cehia și Polonia, alături de colegii profesori și de elevii amintitei școli fălticenene.

Această mobilitate le-a oferit, atât elevilor cât și profesorilor, posibilitatea de a înțelege diferite culturi și de a deveni mai toleranți față de alte naționalități. În acest sens, toți participanții au avut șansa de a vizita Bucovina, zonă în care conviețuiesc mai multe naționalități: poloneză, ucraineană, evreiască, rusă. Istoria acestor naționalități este destul de lungă, iar traiul lor împreună, pe aceste meleaguri, a făcut ca muzica, dansurile, tradițiile și felul lor de a respecta natura să fie unice și mai cu seamă apreciate de oricine ajunge în Bucovina. Toate activitățile din cadrul întâlnirii din România (lecții comune la școală, ateliere de lucru, discuții cu elevi și profesori români, descoperirea elementelor reprezentative ale culturii și tradițiilor, folclor, studiul mediului natural și urban) le-au îmbogățit participanților orizontul de cunoaștere, mai ales în ceea ce privește multiculturalitatea, conservarea mediului și dezvoltarea durabilă.

De asemenea, faptul că timp de o săptămână oaspeții polonezi și cehi s-au aflat în preajma colegilor lor fălticeneni a făcut să sporească și interesul pentru utilizarea limbii engleze în comunicare, iar relațiile elev-elev sau profesor-elev au avut doar de câștigat din punct de vedere al respectului reciproc, al interesului manifestat pentru munca proprie și a celorlalți, al spiritului de inițiativă și al capacității de a lucra în echipă.

Plini de creativitate și interesați de succesul acestei mobilități, membrii echipei de proiect (prof. Palaghia Radion, prof. Magda Grigoraș, prof. Claudia Suseanu, prof. Raluca Horvat, prof. Geanina Moroșan, prof. Simona Trușcan și prof. Iulia Nichitoaie) au muncit foarte mult și s-au asigurat că participanții vor pleca cu cunoștințe și experiențe noi și că vor aduna amintiri de neuitat despre școala fălticeneană, despre oraș, dar și despre celelalte locuri interesante vizitate.

Astfel, după o primă zi petrecută exclusiv în cadrul Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” și în orașul Fălticeni, unde au fost vizitate principalele obiective turistice și culturale, în cea de a doua zi, oaspeți și gazde au purces într-o călătorie de neuitat în capitala Moldovei, la Iași. Teatrul Național, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Biblioteca „Gheorghe Asachi”, Palatul Culturii și Grădina Botanică au reprezentat pentru profesorii și elevii cehi și polonezi tot atâtea motive de a rămâne fermecați.

A urmat o altă zi, un alt traseu: Bucovina, mai precis comuna Vatra Moldoviței și alte câteva localități din zonă: Valea Stânii și Frumosu. Atelierele de lucru împreună cu elevii din școlile din aceste localități, participarea la activități tradiționale (încondeiatul ouălor), călătoria cu Mocănița și multe alte momente de neuitat i-au ajutat pe musafirii din străinătate să descopere valorile culturale deosebite, dar și liniștea și frumusețea satului sucevean.

Acum, la finalul mobilității, au loc alte activități desfășurate împreună cu profesorii și elevii liceului fălticenean, fie la clasă sau la atelierele școală, având ca scop schimbul de informații, atitudini și experiențe pentru a stimula respectul elevilor pentru problemele și obiectivele locale, dar și europene.

Cât despre impresii și despre concluzia acestei întâlniri din cadrul proiectului WAVES nu sunt foarte multe de spus. Este important că toate activitățile organizate au avut darul de a demonstra, o dată în plus, că este extrem de important ca mediul natural să fie protejat și conservat, valorile tradiționale trebuie păstrate și duse mai departe ca o emblemă a oamenilor locului, dar, în același timp trebuie să fie însușite valori precum: toleranță, respect reciproc, multiculturalitate, diversitate.

Liana SĂVESCU-GHENGHEA