Esplanada centrală a municipiului Suceava găzduiește, timp de 24 de zile, Târgul de Paște „Produs în Bucovina”, în cadrul căruia își expun produsele create de ei, prin rotație, 25 de meșteri populari. Ca de obicei, la târg se găsesc și numeroase produse tradiționale gastronomice, preparate ale membrilor Asociației „Produs în Bucovina”, iar periodic vor avea loc și ateliere demonstrative de încondeiat ouă.
Inaugurarea Târgului de Paște a avut loc vineri, la amiază, în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă și a unuia dintre organizatori, etnograful Eutasia Rusu.
„Deschidem Târgul de Paște <Produs în Bucovina>, care va rămâne deschis până pe 1 mai. Am venit, ca de obicei, cu produse tradiționale și meșteri populari. La târg vor fi organizate mereu activități practice, ateliere – momente specifice acestor sărbători”, a spus Niculai Barbă, care a prezentat și o parte din programul evenimentelor organizate special pentru această perioadă.
„Programul Paștele în Bucovina, care a început odată cu Festivalul <Buna Vestire>, continuă cu deschiderea Târgului de Paște <Produs în Bucovina>, iar în weekend, pe 9 și 10 aprilie, avem Festivalul Ouălor Încondeiate de la Ciocănești, apoi de Florii o serie de manifestări specifice, pe care le vom anunța curând. Pentru data de 24 aprilie, la ora 12.00, vom avea un eveniment prin care să punem în evidență tradițiile pascale, la Muzeul Satului Bucovinean. Vom avea acolo concert de toacă și de clopote.
Pe 25 aprilie vom fi parteneri cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților într-un spectacol caritabil, destinat în special refugiaților din Ucraina, în sala mare a Casei de Cultură, la ora 17.00.
Ar fi păcat să nu punem în valoare aceste evenimente, aici, în Bucovina, prin organizarea de manifestări în toate localitățile. Operatorii turistici ne-au transmis semnale că încep să crească numărul de rezervări. Îndemn turiștii care doresc să petreacă sărbătorile de Paște în Bucovina să participe la slujbele religioase care au loc în această perioadă și sunt deosebite”, a precizat Niculai Barbă.
Unul dintre organizatorii Târgului de Paște, Eutasia Rusu, etnograf și consultant artistic al Centrului Cultural Bucovina, a precizat că Paștele este cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin, încât manifestările organizate trebuie să fie pe măsură: „La Târgul de Paște avem invitați 25 de meșteri populari, care vor fi prezenți cu rândul pe parcursul celor 24 de zile ale evenimentului. Acești meșteri reprezintă toate meșteșugurile din Bucovina – industria casnică textilă, olăritul, prelucrarea pieilor, miniaturile tradiționale și nu în ultimul rând încondeiatul ouălor – vedeta acestei perioade. Ouăle încondeiate se făceau în postul Paștelui și sunt de două feluri – cele muncite și cele roșii, care se mai numesc merișoare. Ouăle încondeiate – închistrite sau muncite, se făceau în a doua parte a postului Paștelui. Merișoarele, adică ouăle roșii simple, erau dedicate consumului și se înroșeau în Săptămâna Mare, în ziua de joi sau vineri, în funcție de localitate. Avem câteva ateliere cu încondeietoare, vă invităm să vedeți aceste demonstrații, dar și exponatele care sunt de vânzare la târg. Poftiți la târg, s-a deschis, vă așteptăm cu mare drag la noi!”
Târgul de Paște „ Produs în Bucovina”, deschis în perioada 8 aprilie – 1 mai 2022, este organizat de Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, împreună cu Primăria Suceava și Asociația „Produs în Bucovina”.
Comentarii