Condiții inumane pentru o parte dintre beneficiarii Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică. Un control inopinat al reprezentanților Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenţiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi de la finalul anului trecut arată nereguli grave la centrul de la Sasca Mică. Gândaci, infiltrații de apă, mucegai și risc de explozii sunt doar câteva dintre constatările inspectorilor veniți în monitorizare. Centrul funcționează în două pavilioane, Casa Oscar și Casa Erika, în primul caz activitatea fiind într-o clădire veche, insalubră, dispusă pe două niveluri. Casa Oscar găzduiește 94 de beneficiari, cu vârste cuprinse între 20 și 69 ani, iar în total, la centrul de la Sasca Mică, sunt 385 de beneficiari.
”Centrul dispune de o rampă la intrarea principală, care în prima zi de vizită era blocată cu o șipcă din lemn. A fost deschisă în aceea zi, dar în zilele următoare a fost blocată de către angajați, pentru acces folosindu-se o ușă laterală fără rampă pentru persoane cu dizabilități. Grupurile sanitare/băile din pavilionul Oscar nu sunt accesibilizate și nu sunt conforme cu cerințele normativului NP 051-2012, acestea neavând dispozitive pentru susținerea beneficiarilor cu dizabilități locomotorii. Dușurile nu sunt nici ele accesibilizate corespunzător. Centrul nu este dotat cu sistem de tip elevator,pentru facilitarea transportului pe verticală a celor 9 beneficiari cazați la etaj și care se deplasează cu ajutorul fotoliului rulant”, sunt concluziile brutale cu care începe raportul de evaluare publicat la finalul anului trecut.
- Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică - Casa Oscar nu are licență de funcționare
Inspectorii veniți în control au mai constatat că Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică - Casa Oscar NU deține licență de funcționare.În schimb, are autorizație de securitate la incendiu și stingătoare, dar nu dispune de camere video de supraveghere a spațiilor comune interioare/exterioare.
”La camera centralei cu combustibil fosil (motorină), anexă a Casei Erika, tavanul prezintă infiltrații majore, aici existând riscul de scurtcircuit, implicit explozie, întrucât apa care se infiltrează prin tavan ajunge pe cele 3 motoare acționate electric de la cele 2 cazane ale centralei. Casa Oscar este propusă spre închidere, recomandare pe care o face și echipa de monitorizare. În urma planului de restructurare, 20 de beneficiari din Casa Oscar urmează să fie mutați în Casa Erika pe parcurs ce din acest pavilion vor fi mutați beneficiarii către alte centre. Astfel, Casa Oscar va fi închisă până la sfârșitul anului 2024, iar Casa Erika va avea o capacitate de 50 de beneficiari”, se mai menționează în raport.
- Un șir întreg de nereguli, toate în detrimentul beneficiarilor
Potrivit inspectorilor care au derulat acțiunea de monitorizare, ”pavilionul are un aspect neîngrijit, cu urme de degradare, cu pereți scorojiți, iar în interiorul centrului echipa a găsit gândaci, covoare și găleți depozitate sub paturile beneficiarilor, pereți murdari și deteriorați, mucegai. Camerele sunt foarte aglomerate: în camere sunt cazați între 4 și 8 beneficiari, fără să existe spațiu intim suficient pentru aceștia, în unele camere existând și câte 3 paturi lipite. Mobilierul centrului este vechi, cu un grad ridicat de uzură, balamalele dulapurilor și unele scaune fiind rupte. Paturile sunt vechi, cu sertare rupte, saltele/husele și lenjeria de pat prezentau murdărie vizibilă la momentul vizitei. Beneficiarii nu au dulapuri personale, hainele și încălțămintea fiind depozitate la comun. Nu toți beneficiarii aveau noptiere și veioze. Produsele de igienă erau și acestea depozitate într-un loc comun, doar periuța de dinți fiind etichetată. O parte din dormitoare au pavimentul din beton sau parchet, acoperite pe alocuri de covoare sau bucăți de materiale insalubre. Unele saltele au fost acoperite de către angajați cu folie de plastic, personalul centrului menționând că aleza nu este suficientă pentru a opri scurgerile de urină să ajungă în saltele. Pe dulapurile din dormitoare era acumulat foarte mult praf”.
- Gândacii au adus DSP-ul în control și o amendă de 8.000 de lei
După ce a observat gândacii care se plimbau printre oamenii internați la centrul de la Sasca Mică, echipa Consiliului de monitorizare a sesizat Direcția de Sănătate Publică Suceava și Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială Suceava. Măsurile nu au întârziat să apară și au constat în efectuarea imediată a unei operațiuni de dezinfecție, dezinsecție, deratizare, dar și aplicarea unei amenzi de 8.000 de lei.
Dar nu au fost singurele probleme de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică, șirul acestora fiind mult mai lung, respectiv: ”Instalația electrică nu era în totalitate funcțională, unele camere fiind întunecate. Unul dintre beciurile centrului, care se află sub bucătăria centrului, este insalubru, prezintă igrasie și miros înțepător. Grupurile sanitare nu sunt suficiente raportat la numărul de beneficiari, nu au spațiu de manevră suficient și nu sunt adaptate persoanelor care utilizează fotoliul rulant, nu au elemente de suport/sprijin sau covorașe antiderapante. Unele băi (dușurile și căzile) și grupuri sanitare aveau rugină sau erau deteriorate, iar unele plăci ceramice erau desprinse. În prima zi de monitorizare, în baia centrului nu se aflau produse de igienă (săpun, hârtie igienică, prosop). Pe lângă cele două grupuri sanitare comune (de la parterul centrului și etaj), mai există un grup sanitar spațios cu 2 căzi de baie, un lavoar și un vas wc. Dușurile beneficiarilor sunt ruginite, iar instalația sanitară este veche și uzată. În magazia centrului se aflau perne și pilote care nu erau înfoliate/protejate. Angajații au menționat că acestea nu pot fi folosite deoarece sunt pătate din cauza faptului că acoperișul magaziei este deteriorat, astfel fiind afectate de intemperii”.
În concluzie, condițiile din Casa Oscar sunt "inacceptabile pentru o unitate de îngrijire rezidențială”, iar echipa de monitorizare a propus, de asemenea, închiderea întrucât s-au constatat încălcări grave ale drepturilor persoanelor cu dizabilități, conform CDPD.
Comentarii