Horațiu Silviu Ilea face parte din acea categorie rară de oameni care își dedică viața unei pasiuni, fără a avea sau a aștepta, în viitorul apropiat sau îndepărtat, recompense sau venituri financiare. Etnograf, dar, deopotrivă, un tezaur și o enciclopedie ambulantă a tradițiilor românești din toate provinciile istorice, Horațiu Silviu Ilea lucrează, din 2014, la Muzeul Țăranului Român din București. Petronela Fotea, șef secție Conservare și restaurare la Muzeul Țăranului Român din București, spunea despre el că a fascinat-o deoarece vine la serviciu, aproape în fiecare zi, cu alt costum, din altă zonă geografică a țării. Și afirma ea: „Este printre puținii etnografi pe care îi mai are România”.

La 4-5 ani a îmbrăcat pentru prima dată costumul tradițional din Bucovina, la îndemnul bunicii, iar de atunci îl îmbracă aproape în fiecare zi, indiferent unde s-ar afla, la București sau Timișoara, la Roma sau la Tokyo, ori în orașul său natal, Câmpulung Moldovenesc. Aici, unde hainele „civile” erau numite de localnici „haine nemțești”, căci, după ocuparea Bucovinei, localnicii umblau de regulă în costum popular, iar austro-ungarii în haine de oraș, cum le-am defini astăzi.

 

 

Colecționează obiecte legate de tradițiile și obiceiurile poporului român, având peste 10.000 de piese, depozitate în două case tradiționale, dintre care una a fost strămutată din zona de munte, în curtea casei părintești. 

Din interviul pe care ni l-a acordat și pe care îl puteți viziona integral pe site-ul „Monitorului de Suceava”, dar și pe canalul de YouTube și pe pagina de Facebook ale ziarului nostru, puteți afla de ce a ales Horațiu Silviu Ilea să poarte costumul popular și ce spun cei care îl cunosc atunci când, foarte rar, îl văd în „haine nemțești”. Tot din acest interviu mai puteți afla ce meșteșuguri „vor dispărea cât de repede” și de ce, dar care este motivul pentru care acestea nu vor fi pierdute pentru posteritate.