Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a vor susține, începând cu anul școlar viitor, mai multe simulări ale examenelor naționale, inițiativa aparținând conducerii Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava. Măsura vizează îmbunătățirea performanțelor elevilor printr-un antrenament susținut și constant și vine ca răspuns la rezultatele slabe obținute de unele unități de învățământ.
Mai exact, elevii vor susține simularea organizată la nivel național, de Ministerul Educației, dar și alte două simulări organizate la nivel județean, de instituție.
Șeful IȘJ, prof. Ciprian Anton, a oferit ca exemplu Liceul cu Program Sportiv, unde a fost director în ultimii ani, și unde a organizat simulări la nivel de școală, care au îmbunătățit rezultatele elevilor și au crescut rata de promovare.
„Este un proiect al Inspectoratului, iar aceste simulări îi vor familiariza pe elevi cu atmosfera de examen și îi vor ajuta să-și cunoască nivelul de cunoștințe.
De exemplu, elevii de la Liceul cu Program Sportiv au susținut anul trecut trei simulări, iar dacă la o primă simulare, din luna decembrie, promovabilitatea era în jur de 17%, în iunie a crescut la 66%. În anii trecuți, LPS se afla undeva spre finalul clasamentului județean, iar în acest an, înainte de contestații era pe locul 22, cu o rată de promovare de 66%.
Este de bun augur această inițiativă și este o măsură care i-ar ajuta pe elevi, în primul rând.
Subiectele vor fi unice la nivel județean, va fi stabilit un calendar comun, iar corectarea se va face în fiecare unitate. Prezența nu este obligatorie”, a mai completat Anton.
- Analize în liceele cu rezultate slabe la bac
Totodată, Inspectoratul Școlar Județean va desfășura o serie de analize și evaluări la nivelul unor licee, pentru a identifica problemele care au dus la rezultate scăzute. Accentul va fi pus în special pe liceele și școlile cu promovabilitate scăzută.
Insp. Tatiana Vîntur, purtător de cuvânt al IȘJ, a nominalizat câteva licee cu rată de succes scăzută, sub 30%, fiind vorba despre Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava, Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung, Centrul de Studii Bucovina (particular) și Liceul „Nicolai Nanu” Broșteni. La ultimele două licee nu a promovat nici un candidat, cu mențiunea că toți cei de la testare erau din promoții anterioare.
„Comisia de bacalaureat va avea ca obiective în perioada următoare să realizeze o serie de analize și pentru unitățile școlare cu procente bune, dar mai ales pentru unitățile care au un procent mai scăzut. În perioada următoare analizele se vor concentra cu precădere pe unitățile școlare cu rezultate mai slabe, sunt și rapoarte pe care le așteptăm în această perioadă din partea școlilor, și atunci vom trage concluziile.
De asemenea, în funcție de disciplinele de bacalaureat, inspectorii de specialitate vor face propriile analize și vor stabili care sunt aspectele care nu au funcționat și, mai ales, ce aspecte pot fi îmbunătățite și cum”, a menționat insp. Tatiana Vîntur.
Comentarii