Unitățile de învățământ din județ au pregătit o serie de activități extrașcolare pentru elevii și preșcolarii lor, pe perioada vacanței de vară, acestea fiind reunite în cadrul a 75 de școli de vară.

Sunt programe educaționale și recreative care îmbină învățarea cu distracția, oferind un cadru mai relaxat decât școala tradițională.

Potrivit Tatianei Vîntur, inspector pentru educație permanentă, „școlile de vară organizate în această perioadă se axează pe diferite domenii de activitate - educație pentru timp liber, dezvoltare personală, științific, educație remedială, literație, abilități de viață, limbi străine, științific, educație outdoor ș,a.”.

Au propus școli de vară atât grădinițe, cât și școli gimnaziale și licee. De regulă, mare parte dintre activități sunt organizate în aer liber, atmosfera fiind, în general, prietenoasă și relaxată.

Accentul nu cade pe note și evaluări, ci pe descoperire, curiozitate și interacțiune.

La nivelul județului, numărul școlilor de acest fel a cunoscut o creștere consistentă în ultimii ani, de la 7 școli organizate în 2015, 16 în 2016 la 60 în 2023 sau 75 în acest an.