Ravena de la Plopeni - Salcea, o enormă alunecare de teren care înainta de la an la an, în apropiere de pista Aeroportului ”Ștefan cel Mare” Suceava, a fost stabilizată printr-o lucrare în valoare de peste 36 de milioane de lei, o investiție de mare importanță, capitală, pe linie de combatere a eroziunii solului.
La un moment dat, acum câțiva ani, înainte de demararea lucrărilor, ravena ajunsese la 50 de metri de pista aeroportului. Asta în condițiile în care ravena înainta cu 30-40 metri liniari pe an.
Din fericire, în acest caz, s-a acționat la timp.
- S-a lucrat susținut, conform proiectului, timp de doi ani de zile
Directorul Agenției de Îmbunătățiri Funciare – Unitatea de Administrare Suceava, Răzvan Florea, a anunțat pentru Monitorul de Suceava că lucrarea a fost realizată și finalizată de firma Tehno Forest SRL Iaşi, cu fonduri de la Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii.
”Țin să mulțumesc în special ministrului Agriculturii, Florin Ionuț Barbu, care a înțeles importanța acestui proiect atât de necesar județului nostru. Finanțarea a fost asigurată la timp, iar lucrarea a fost finalizată conform proiectului”, a arătat Răzvan Florea.
Lucrările au durat doi ani de zile, fiind începute din iunie 2023.
Investiția pentru prevenirea inundațiilor și eliminarea excesului de umiditate în zona Salcea a presupus lucrări pe o suprafață de 336 hectare.
- Lucrarea a avut cinci obiective și a presupus amenajări complexe, inclusiv de drumuri și podețe
În teren, la data începerii lucrărilor, era vorba de circa 18 hectare de alunecări de teren de suprafață, eroziune în adâncime pe circa 24 ha și exces de umiditate pe circa 50 de hectare de teren agricol.
În aceste condiții, pe terenurile agricole cultivate în zonă, în general cu cereale păioase, se obțineau producții foarte mici.
Foarte importante au fost și lucrările de amenajare a pârâului Salcea. Acum, după lucrări, pârâul Salcea este regularizat și își urmează cursul pe direcția corectă.
Obiectivele principale ale lucrării au fost reabilitarea rețelei de circulație, prin drumuri de exploatare, regularizarea scurgerii apelor de pe versanți, amenajarea versanților, eliminarea excesului de umiditate de pe versanți și stabilizarea alunecărilor și combaterea eroziunii în adâncime.
Fără a intra în foarte multe detalii tehnice, rețeaua de circulație a fost reabilitată pe o lungime de 6300 metri. Drumurile de exploatare au o lățime medie de 4 metri, iar pe tronsoanele cu pantă mai mare de 5% consolidarea s-a realizat cu un strat de 20 cm de balast cilindrat împănat cu un strat de 20 cm de piatra brută spartă și cilindrată. Totodată, în cadrul proiectului s-au realizat și mai multe podețe, inclusiv două podețe de dimensiuni mari.
- A doua mare lucrare de combatere a eroziunii solului din județul Suceava
Răzvan Florea a amintit că aceasta este a doua lucrare de combatere a eroziunii solului de mari dimensiuni care s-a realizat în județul Suceava.
Ravena din satul Știrbăţ, comuna Udești, un hău imens care se accentua de la an la an, a fost stabilizată prin ample lucrări, care au fost finalizate în 2019.
Atunci, proiectul a fost în valoare de 1,59 milioane de lei.
Ravena se extindea pe terenuri agricole şi spre 72 de gospodării, din care 13 erau limitrofe.
- Program național de reabilitare a infrastructurii de irigații
Agenția de Îmbunătățiri Funciare – Unitatea de Administrare Suceava are în derulare încă două proiecte importante, de reabilitare a infrastructurii de desecare și drenaj, proiecte care sunt prinse în Hotărârea de Guvern 988/2022, privind reacordarea recunoașterii caracterului de utilitate publică a unor amenajări de irigații sau a părților de amenajări de irigații.
Este vorba de amenajarea de desecare Rădăuți, cu o suprafață de 8040 hectare, și amenajarea de desecare Baia – Rădășeni – Fântâna Mare, în suprafață de 5.500 de hectare,
Aceste investiții fac parte integrantă din programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România și se află în faza de proiectare.
Comentarii