Cei aproximativ 2.500 de câini comunitari din adăpostul din Lunca Sucevei şi de pe străzile din oraş sunt sortiţi morţii, dacă iubitorii de animale şi asociaţiile de protecţie a animalelor nu vor găsi familii care să-i adopte şi să aibă grijă de ei în altă parte decât spaţiul public. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că maidanezii au devenit una dintre primele trei probleme ale oraşului şi este necesar ca „de urgenţă” să fie modificată legislaţia în sensul eutanasierii animalelor care nu sunt revendicate sau adoptate într-o perioadă de maximum 15 zile.
Lungu a arătat că administraţia locală este complet depăşită de problema câinilor comunitari, chiar şi în condiţiile în care sute de câini sunt anual sterilizaţi. „Din cauza legislaţiei, nu avem nici o eficienţă. Anul trecut am sterilizat peste 400 de câini comunitari, avem un adăpost în Lunca Sucevei, dar vin înapoi pe stradă. În zona blocului unde locuiesc, pe strada Samoil Isopescu sunt haite întregi de câini, seara, la zece, unsprezece ţi-e frică să intri în bloc. Trebuie modificată urgent legea. În Franţa, un câine care nu este revendicat în 7 zile este eutanasiat, nici nu se discută. Poţi să faci şi închisoare dacă nu gestionezi cum trebuie câinii. La noi se tergiversează lucrurile”, a afirmat primarul.
Adopţia sau eutanasia, alternativele oferite de Primăria Suceava pentru câinii comunitari

Mesaj: Adopţia sau eutanasia, alternativele oferite de Primăria Suceava pentru câinii comunitari
Comentarii
Gestionarea cainilor fara stapan are drept scop o mare spalare de bani, nicidecum intentia de a rezolva aceasta problema. De ce incearca autoritatile sa pacaleasca cetatenii pretinzand ca sunt permanent in cautare de solutii, fara a face insa nicio clipa referire la realele solutii care zac de mai bine de trei ani pe masa deputatilor in cadrul amendamentelor aduse la Legea nr 227/2002 pentru aprobarea OUG 155/2001?
Responsabilitatea pentru proliferarea acestor animale apartine:
- in primul rand autoritatilor care, conform Legii 60/2004 de ratificare a Conventiei europene privind protectia animalelor de companie, aveau OBLIGATIA sa identifice cainii si pisicile cu sau fara detinator (controland astfel abandonul), sa impiedice “reproducerea neplanificata a cainilor si pisicilor” (punand un impozit pe cainele nesterilizat), “sa promoveze programe de informare si educare in acest sens” dar si sa combata/descurajeze abandonul care este infractiune (potrivit Legii 205/2004 privind protectia animalelor modificata prin legea 9/2008) prin sanctiuni;
- in al doilea rand populatiei care refuza sa-si sterilizeze/castreze animalele, le lasa sa se reproduca si/sau le abandoneaza.