Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu a depus o iniţiativă legislativă care să vină în sprijinul producătorilor români de carne, legume şi fructe. Ovidiu Donţu a declarat în cursul zilei de marţi că propunerea legislativă depusă la Senat prevede ca cel puţin 51% din carnea, legumele şi fructele vândute în supermarketuri să provină de la producătorii din România. Donţu a precizat că propunerea legislativă vizează completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Dacă această propunere ar fi adoptată în Parlament, comercianţii, respectiv persoanele juridice autorizate să desfăşoare activităţi de comercializare cu ridicata sau angro de tip cash & carry, supermarketuri sau hipermarketuri pentru produse alimentare vor avea obligaţia ca pentru carne, legume şi fructe să achiziţioneze aceste produse în proporţie de 51%, corespunzător fiecărei categorii, din producţia românească. În propunere se mai precizează că prin derogare de la prevederile anterioare, în lunile de iarnă, decembrie – februarie, legumele şi fructele din import pot reprezenta maxim 70% din ofertă, pentru fiecare categorie în parte. „Prezentul demers legislativ îşi propune să asigure premizele pentru accesul facil pe piaţa de desfacere reprezentată de comercianţii de tip cash & carry, hipermarketuri sau supermarketuri a producătorilor naţionali şi, de ce nu, a celor zonali şi locali care pot furniza aceste produse, cu respectarea celorlalte prevederi legale şi dispoziţii în domeniul siguranţei sanitar-veterinare”, a spus Ovidiu Donţu.