La finele lunii iunie, la Universitatea din București, s-a desfășurat etapa națională a proiectului educațional „Familia mea în vremea Marelui Război și a Marii Unirii”, în concurs participând 100 de elevi și profesori din 22 de județe din toate zonele țării.

Eleva Bianca Coroamă-Nistor, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus (clasa a XI-a H), s-a numărat printre cei mai merituoși laureați ai competiției, eleva fiind îndrumată de prof. Ionel Cristinel Puha.

Potrivit acestuia, ”proiectul a fost conceput să se desfășoare pe două secțiuni: prima, care a dat și numele proiectului, în care elevii au investigat în comunitățile și familiile lor participarea înaintașilor la evenimentele din perioada 1916-1919, au adunat documente și artefacte, au intervievat urmași ai participanților și le-au strâns mărturiile ori au redescoperit opere comemorative de război căzute în uitare; secțiunea secundă a fost intitulată <Anul 1918 în Istoria Românilor> și are ca obiectiv sporirea interesului elevilor pentru studierea istoriei Primului Război Mondial și a Marii Uniri".

Ceremonia de premiere a laureaților s-a desfășurat la Facultatea de Istorie. Premiile au fost oferite de Societatea de Ştiinţe Istorice din România, Universitatea din București, Editura TipoMoldova, Revista Historia, Fundația Svasta.

Concursul a fost organizat de Facultatea de Istorie a Universității din București, în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Istorice din România.

Pornind de la constatarea că la împlinirea unui secol de la Marea Unire din 1918, societatea românească are un prilej unic de a reflecta critic asupra evoluției sale istorice și asupra perspectivelor sale de viitor, Societatea de Științe Istorice din România consideră că principala valență a Centenarului este cea educativă și anume transmiterea de principii, valori și atitudini către tânăra generație aflată pe băncile școlii, cu scopul de a conștientiza și onora jertfele înaintașilor, ale generației care a făurit Marea Unire, dar și de a genera o reflecție asupra modului în care fiecare dintre noi poate contribui la conturarea României viitorului”, a mai arătat prof. Ionel Cristinel Puha.