Două eleve din județ au fost premiate în cadrul Olimpiadei Internaţionale de Lectură, care s-a desfășurat la Constanța, în perioada 1 - 5 septembrie 2018.

Alexia Ianoș s-a clasat pe locul IV și a primit Mențiunea I, eleva fiind îndrumată de prof. Mariana Cucuveică. Alexia a absolvit în această vară ciclul gimnazial, la Școala Nr. 10 Suceava, adolescenta fiind admisă la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava.

Laureată în cadrul competiției de la Constanța a fost și Magda Adriana Oprișanu, din clasa XII-a, de la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, profesor îndrumător Daniela Pavel. Tânăra s-a poziționat pe locul IV (Mențiunea I), fiind recompensată și cu un premiu special pentru originalitatea abordării, singurul premiu special de acest fel.

Lotul judeţului nostru a fost însoţit de profesoara Mihaela Papanicolau, de la Şcoala Gimnazială „Jean Bart” Suceava.

    Olimpiada Internaţională de Lectură se adresează, conform regulamentului specific, „elevilor cu vârste cuprinse între 13-19 ani (din clasele VII-XII), fiind valorificate experiența de lectură a elevului din învățământul preuniversitar și achizițiile culturale raportate la identitatea sa lingvistică și culturală.”

    Olimpiada s-a desfășurat pe trei niveluri: Nivelul 1 (clasele VII-VIII), Nivelul 2 (clasele IX-X), Nivelul 3 (clasele XI-XII). Din lotul României au făcut parte elevii care au obținut Premiile I, II și III la Olimpiada Națională de Limba și literatura română, respectiv la etapa naţională a Olimpiadei de lectură „Lectura ca abilitate de viaţă”. Din afara României au participat elevi din Qatar, Ucraina, Republica Moldova și Cipru.