La Muzeul de Istorie Suceava a avut loc joi, 10 octombrie, vernisajul expoziţiei de pictură, grafică şi desen „Arta memoriei”, purtând semnătura artistului rădăuţean Traian Postolache (1953 – 2016).

Publicul, venit în număr mare la vernisaj, a putut descoperi pe simeze „mărturisirea” pictorului Traian Postolache, care considera că pictura este pentru el evenimentul permanent al vieţii care îl poartă pe calea mântuirii, pictor care mereu îi mulțumea lui Dumnezeu pentru că s-a născut român, pentru că este creştin şi pentru că a fost hărăzit picturii.

Evenimentul cultural a fost organizat de Muzeul Bucovinei şi Consiliul Judeţean Suceava, în colaborare cu fiica artistului, Miriam Leon-Postolache, prezentă la vernisaj alături de sora ei Anabel.

Gazda și moderatorul evenimentului a fost directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, care le-a amintit celor prezenți că pe 7septembrie 2018 s-a întâlnit cu artistul fotograf Victor Rusu și cu preotul Gabriel-Dinu Herea și împreună au hotărât să organizeze pe 7 septembrie 2019 (7 septembrie fiind ziua de naștere a artistului plastic Traian Postolache) o expoziție comemorativă.

Despre expoziţia „Arta memoriei”, care cuprinde 10 pânze mari, 20 de lucrări de grafică plus un autoportret, a fost invitat să vorbească criticul de artă Oliv Mircea.

Artistul plastic rădăuţean Traian Postolache s-a născut pe 7 septembrie 1953, a urmat Facultatea de Arte Plastice din Iaşi, a fost rând pe rând bibliotecar, muzeograf, iar în perioada 1999-2008 s-a aflat la conducerea Muzeului Etnografic “Samuil și Eugenia Ioneț” din Rădăuţi, perioadă în care a reușit să organizeze mai multe proiecte internaționale de mare anvergură. Cu sprijinul Primăriei orașului Rădăuți a înființat și condus galeria de artă contemporană, unde au expus periodic artiști din întreaga țară. Artistul a expus la mai multe galerii din România, Canada, Statele Unite și Japonia.