Perioada de acordare a bonificației de 10% la plata taxelor și impozitelor locale, pentru persoane fizice dar și juridice, ar putea fi prelungită până la jumătatea anului. Măsura este solicitată de către primarul Sucevei, Ion Lungu, împreună cu mai mulți membri ai Asociației Municipiilor din România, pentru a se limita numărul de persoane care vin la ghișee, dar și ca facilitate pentru agenții economici, afectați de ce se întâmplă în această perioadă.

”Am avut o discuție în acest sens la nivelul Asociației Municipiilor din România - marți trebuia să aibă loc adunarea generală a AMR, dar s-a amânat. Considerăm că ar trebui să se prelungească perioada de acordare a bonificațiilor la plata taxelor și impozitelor locale, până la finele lunii iunie, în loc de 31 martie, în ideea de a nu avea aglomerări la ghișee. Pe de altă parte, toate aceste măsuri care se iau la nivel național aduc atingere activităților economice, afectează mai ales micii întreprinzători. Drept urmare, agenții economici au nevoie de o gură de oxigen, să îi păsuim cu plata taxelor și impozitelor până pe 30 iunie”, a precizat Ion Lungu, care este și prim-vicepreședinte al Asociației Municipiilor din România.

Măsura poate fi luată la nivel național, printr-o ordonanță de urgență a Guvernului, care să modifice Legea Finanțelor Publice Locale, ceea ce nu poate face actualul Guvern, interimar.

O altă variantă ar fi ca AMR să se adreseze Parlamentului României, care ar avea posibilitatea de a aproba prelungirea perioadei de acordare a bonificațiilor la plata taxelor și impozitelor locale.

”Măsura urmărește două ținte – să nu mai fie atât de aglomerat la ghișee și să poată beneficia agenții economici, mici și mari, de o facilitate fiscală, într-o perioadă dificilă”, a concluzionat primarul Sucevei, care a încurajat contribuabilii să utilizeze și variantele alternative de plată – online, la bancă sau la poștă.