Distribuția masivă a noului coronavirus în municipiul Suceava s-a produs din cauza „unor nereguli comune”, de care sunt responsabili managementul  Spitalului de Urgență Suceava, corpul medical de la spital și pacienții care au mințit sau n-au respectat regulile de izolare, a declarat, luni seara, la un post central de televiziune, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„S-a ajuns la infectare masivă din cauza unor nereguli comune - din partea personalului medical, greșeli de management, de dotare cu echipamente de protecție și de instruire a personalului în respectarea protocoalelor, DSP-ului, care nu a mai avut specialiști cu care să lucreze și pacienților care n-au respectat regulile de izolare”, a declarat ministrul Sănătății.

Întrebat de moderator dacă există o situație a persoanelor care s-au întors în Suceava din străinătate, de la începutul pandemiei, Nelu Tătaru a afirmat că, din evaluările făcute până acum, „au venit cel puțin 1.000 de persoane în municipiul Suceava, purtători asimptomatici, care au transmis virusul. Majoritatea din Italia, dar și din alte țări. Au fost multe greșeli, din toate părțile”.

Ministrul a mai spus că la momentul vizitei de lucru pe care a efectuat-o la Suceava, săptămâna trecută, în județ „toate erau oprite în loc” – „corpul medical nu mai era, DSP nu mai exista”. De asemenea, o explicație a numărului mare de cazuri confirmate aici ar fi că în zona Suceava s-a testat foarte mult. Din cele 593 de cazuri confirmate până în data de 30 martie, 181 sunt cadre medicale.

În ceea ce privește decesele, dr. Nelu Tătaru a afirmat că a solicitat să se facă necropsie „la orice decedat din municipiul Suceava”, iar raportările se efectuează atunci când vin rezultatele testelor.  

Având în vedere situația, carantinarea municipiului Suceava a venit ca o măsură firească: „Am luat măsuri de izolare a unui focar cu transmitere comunitară intensă, cu instituirea a două inele de siguranță în jurul Sucevei.