Unul dintre medicii militari care a venit de la Cluj în sprijinul colegilor de la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus și prezintă simptome ușoare de boală. Generalul medic Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătății, detașat de asemenea la spitalul din Suceava, a declarat, duminică, că medicul infectat împreună cu alți patru contacți, dar care au avut rezultat negativ la testare, „au fost evacuați la Cluj, înapoi de unde au venit”. Medicul este internat în Clinica de Boli Infecțioase din Cluj, ceilalți patru sunt în autoizolare. Potrivit generalului, în cursul nopții de duminică sau luni dimineață urmează să ajungă „cinci colegi în loc”.
Dr. Oprea a explicat că cel mai probabil medicul s-a contaminat în urmă cu câteva nopți, când a avut intervenții dificile în Terapie Intensivă. „Când au venit la Suceava au fost testați și, fiind negativi, imediat au intrat în planificare. Noaptea aceea, acum vreo trei nopți, au avut o solicitare mare pe ATI, au avut foarte mult de lucru și probabil că atunci, în cadrul manevrelor, s-a contaminat. Vă dați seama că dânșii intră cu laringoscopul ca să intubeze exact oro-faringele pacientului și atunci, mai ales că sunt reacții de vărsătură, tuse din partea pacientului, atunci este cea mai mare contaminare. În noaptea aceea a fost vâlvă mare, au avut mulți pacienți intubați, cu agitație, personalul redus nu a avut mijloace rapid. Din cauza asta probabil mijloacele de protecție n-au fost perfecte”, a afirmat generalul Ionel Oprea.
În ziua precedentă, sâmbătă, managerul militar al Spitalului de Urgență Suceava, col. dr. Daniel Derioiu, ne-a declarat că cei care au venit să lucreze „în cel mai mare focar COVID din țară” și-au asumat riscurile. „Este un risc asumat, într-un spital COVID se efectuează multe manevre medicale riscante, se lucrează în condiții foarte grele, deficitul de personal duce la oboseală și astfel de incidente se întâmplă peste tot în lume. La un moment dat devin inevitabile”, a afirmat managerul Spitalului Suceava, colonelul medic Derioiu.
Acesta a subliniat că în nici un caz nu ar fi vorba despre neglijență, de lipsa echipamentelor sau de absența instructajului, ci doar de un incident aproape inevitabil.
„Ne asumăm riscul în acest război foarte dur pentru a salva vieți, pentru a ajuta populația. Ne luăm măsurile de precauție și luptăm să reducem pe viitor și mai mult riscurile de îmbolnăvire, dar ne putem contamina oriunde, știm asta și ne asumăm cu toții”, a afirmat col. dr. Daniel Derioiu.
Comentarii