Deputatul USR de diaspora, suceveanul Daniel Popescu, a declarat ca parlamentarii USR din Camera Deputaților au votat, în plenul de miercuri, împotriva inițiativei Guvernului de a desființa Garda Națională Forestieră. Daniel Popescu a precizat ca această instituție ar trebui să coordoneze gărzile forestiere din teritoriu, ea având nevoie de o forță mult mai mare, și nicidecum să fie desființată. El a spus ca prin același act normativ a existat marele risc al reducerii personalului gărzilor forestiere și așa mult subdimensionat, până la desființarea acestei instituții, așa cum s-a susținut în comisiile de specialitate.

Popescu a mai afirmat ca în urma dezbaterilor, legea de adoptare a OUG 88/2019, prin care se propunea desființarea Gărzii Naționale Forestiere, a primit rapoarte negative în Comisiile de specialitate din Senatul României și Camerei Deputaților.  

Deputatul sucevean Daniel Popescu, membru USR în Comisia pentru agricultură și silvicultură din Camera Deputaților, a declarat ca “în această perioadă avem nevoie mai mult decât oricând de structuri eficiente de control în domeniul forestier, drept dovadă proiectul depus de USR pentru înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, precum și susținerea inițiativei legislative pentru oprirea exportului de bușteni votată chiar săptămâna trecută în plenul Camerei Deputaților. Am votat pentru raport negativ în Comisie din cauza dezastrului din pădurile din județul Suceava, iar investigațiile jurnalistice au scos deja la iveală că mafia lemnului din Bucovina este strâns legată de liderii locali ai unor partide politice. Este de neînțeles de ce Guvernul actual a ales să desființeze practic Garda Națională Forestieră."

El a reamintit că Garda Forestieră Suceava funcționează cu număr insuficient de angajați, deși fondul forestier ocupă aproape 50%, adică aprox. 422.000 de hectare din suprafaţa judeţului Suceava, reprezentând circa 7% din întregul potenţial silvic al României, județul ocupând din acest punct de vedere locul I pe ţară. “Garda Forestieră Suceava, cea mai mare din țară ca suprafață administrată, având competență în județele Suceava, Botoșani, Iași, Bacău și Neamț, are conform datelor din martie 2020 un număr de, atenție, doar 62 de angajați! Asta deși schema de personal din HG nr. 743/2015 prevedea un număr 85 de angajați, iar modificările aduse prin Legea 159/2017 a crescut numărul de angajați cu peste 30%, la peste 140”, a spus Popescu.

Deputatul USR solicită cu fermitate Guvernului să lucreze urgent la organizarea Gărzii Forestiere Naționale și să susțină măsurile concrete și fezabile împotriva defrișărilor ilegale. El a explicat ca o asemenea măsură complementară și urgentă este inițiativa legislativă a USR pentru înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu. “Proiectul se află în circuitul parlamentar și este susținut de parlamentari de la mai multe partide politice. Cerem Guvernului să susțină această inițiativă și să trimită un punct de vedere cât mai urgent”, a conchis deputatul USR Daniel Popescu.