Absolvenții de clasa a XII-a susțin astăzi, 24 iunie, proba obligatorie a profilului, la matematică sau istorie. Cei care au terminat licee cu profil real, tehnologic sau militar, precum și absolvenții specializărilor învățători-educatoare susțin examenul la matematică, iar absolvenții de la profilul umanist și de la vocațional susțin bacalaureatul la istorie. Examenele au început la ora 9:00 și durează 3 ore. La matematică a fost extrasă varianta cu numărul 6. Liceenii nu au avut la examenele de miercuri subiecte din materia de pe semestrul al II-lea din clasa a XII-a, aceasta fiind eliminată din programa de bacalaureat din cauza închiderii tuturor școlilor în perioada pandemiei COVID-19.

Joi, proba la alegere a profilului și a specializării

Urmează ca joi, 25 iunie 2020,  absolvenții de liceu să susțină proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă. Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu: fizică, chimie, biologie sau informatică, elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională; geografie, filosofie, logică și argumentare, economie, psihologie și, după caz, sociologie, absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus.

 

·        După primele două zile de examen

Vă reamintim că luni, 22 iunie, s-a desfășurat prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, cea de limba și literatura română. Au fost prezenți 5.501 de candidați suceveni, iar 183 nu s-au prezentat la examen. Nici un candidat nu a avut temperatura peste 37,3 grade Celsius. Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați doi candidați, în centrele de examen Colegiul Național „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc și Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldovița.De asemenea, 30 de absolvenți de clasa a XII-a care au studiat într-o limbă a minorităților naționale (ucraineană) au susținut marți, 23 iunie, proba scrisă la disciplina limba și literatura maternă.

Din ce ne-a spus purtătorul de cuvânt al IȘJ Suceava, inspectorul școlar prof. Ioan Cezar Anuței, „din cei 31 de candidați de la Colegiul Tehnic <Lațcu Vodă> Siret, au fost prezenți 30 și nu s-a prezentat la examen un singur candidat. Nici un candidat nu a avut temperatura peste maximul admis. Niciun candidat nu a fost eliminat”. Primele rezultate vor fi afișate marți, 30 iunie, până în ora 12.00. Rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale vor fi afișate cu anonimizarea numelui și a prenumelui. Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 30 iunie, în intervalul orar 16:00 - 19:00, și pe data de 1 iulie, în intervalul orar 8:00 - 12:00. Rezultatele finale vor fi anunțate duminică, 05 iulie.