• Administratiile locale care implementează proiecte la nivelul zonei urbane funcționale vor avea un bonus

Reprezentanții municipiilor reședință de județ din România și-au exprimat marți punctul de vedere referitor la modul de repartizare a finanțărilor europene pentru exercițiul bugetar următor, propunerile lor fiind luate în calcul pentru Programele Operaționale Regionale.

“Am participat astăzi la Ministerul Fondurilor Europene la o întâlnire cu ministrul Marcel Boloș pe tema alocărilor bugetare pentru perioada de programare 2021-2027 la nivel urban, pe cele 8 Programe Operaționale Regionale.
Am convenit ca fondurile alocate municipiilor reședință de judet - buget predefinit, să se faca în felul următor:
-35%, în mod egal pentru toate municipiile reședință de județ;
-65%, funcție de numărul de locuitori la nivel de fiecare municipiu reședință de județ”, a spus marți după-amiază edilul șef al municipalității sucevene, Ion Lungu.

La discuțiile menționate s-a stabilit că dacă nu se reușește să se acopere cu contracte 70% din bugetul repartizat în primii 3 ani de programare, sumele neangajate se constituie ca un fond comun disponibil tuturor orașelor din regiunea respectivă.
De asemenea, administrațiile locale care implementează proiecte la nivelul zonei urbane funcționale vor avea un bonus, urmând sa se stabilească cum va fi acordat acest bonus.
“La nivelul municipiului Suceava suntem interesați să promovăm proiectul Transport metropolitan, la nivelul Zonei Urbane Funcționale Suceava. A fost o discuție profesionistă si utilă!”, a concluzionat primarul Sucevei.

Pentru viitoarele fonduri europene, din perioada de programare 2021-2027, Programul Operațional Regional va fi spart în 8 programe regionale mai mici, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare a țării.

Astfel, aleșii locali vor deține puterea de decizie asupra fondurilor europene pe care le vor utiliza, ca beneficiari, tot primăriile, consiliile județene și companiile și regiile locale de utilități controlate de autoritățile administrației locale.