O asistentă medicală de la Spitalul Municipal Rădăuți, internată cu o formă severă de Covid-19 la Spitalul de Urgență Suceava, va primi, marți seara, plasmă convalescentă Covid, adusă cu un elicopter de la Centrul de Transfuzie Sangvină din Arad. Managerul Spitalului Municipal Rădăuți, Traian Andronachi, a declarat că în cursul dimineții a aflat că starea asistentei, în vârstă de 52 de ani, s-a agravat foarte mult, femeia fiind intubată marți dimineață, astfel încât a contactat managerii de spitale din țară pentru plasmă Covid. „Am aflat că au avut la Bîrlad, dar le-au dat, apoi de la Centrul de Transfuzii București mi-au spus că au trei pungi de plasmă cu titru ridicat de anticorpi la Arad. Cu titru mai scăzut aveau la Bacău, Botoșani și Iași”, a afirmat Traian Andronachi. Informațiile i le-a comunicat  prefectului de Suceava, Alexandru Moldovan, și i-a solicitat ajutorul pentru aducerea plasmei la Suceava. „Domnul prefect și domnul colonel Ghiață, de la ISU Suceava, au făcut toate demersurile pentru ca plasma să ajungă astăzi cu o aeronavă de la Arad la Suceava și le suntem profund recunoscători”, a declarat managerul spitalului rădăuțean.

Potrivit acestuia, asistenta medicală a prezentat simptome de Covid-19 la revenirea din concediu. A fost testată PCR și rezultatul a confirmat infecția cu SARS-CoV2. A fost internată primele două zile la Rădăuți, dar pentru că boala s-a agravat, în urmă cu circa 10 zile a fost transferată la Spitalul de Urgență Suceava. Din nefericire, plămânii i-au fost puternic afectați de virus și marți dimineață a fost nevoie să fie intubată.

Apel către persoanele care au fost bolnave de Covid, pentru donarea de plasmă, au făcut atât managerul Traian Andronachi, cât și fiica asistentei. „Îi rog pe cei care s-au vindecat să considere că gestul lor ar putea fi interpretat ca fiind ultima salvare. Să nu ezitați să o faceți. Gestul dvs poate salva vieți. În cazul de față e vorba despre colega noastra, o doamnă asistentă model!”, a scris Traian Andronachi pe pagina sa de Facebook.

„Cu toții o cunoașteți pe mama mea… Un OM luptător, iubitor de oameni. O asistentă medicală exemplară, o mamă ideală și o soție dedicată. O familistă convinsă, o persoană care sărea în ajutor mereu. Un om minunat. Acesta este un strigăt de ajutor.. din partea unei fiice de 24 de ani pentru mama ei! Mama mea este internată la terapie Intensivă în Spitatul Sf Ioan cel Nou din Suceava cu diagnostic COVID pozitiv. A fost intubată astăzi. Vă rog cei care puteți să ne ajutați să donați PLASMĂ, pentru PETRARIU MARIANA-Rodica A2 Rh pozitiv”, este mesajul fiicei asistentei.

Potrivit medicilor, prognosticul în cazul Marianei Petrariu este rezervat.