Colonelul Florin Constantin Timu, șeful Serviciului de Protecție Internă Suceava, a fost eliberat vineri din arest. Contestația depusă de acesta a fost admisă de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care au decis că acesta poate pleca acasă fără nici un fel de restricție. O măsură similară a fost luată și față de comisarul-șef Radu-Ionuţ Obreja, care fusese arestat pentru 30 de zile în același dosar. Dacă Timu va ajunge acasă, nu același lucru se poate spune despre Obreja, care mai este sub puterea unui mandat de arestare și care rămâne în continuare în arestul IPJ Suceava. În acest dosar instrumentat de procurorii secției militare a structurii centrale a Direcției Naționale Anticorupție s-a extins urmărirea penală față de colonelul Florin Constantin Timu și pentru fapte care sunt asociate cu siguranța națională. Din acest motiv, dosarul a ajuns până la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar rezultatul este cel pe care l-am scris mai sus.

Într-un comunicat de presă remis acum câteva săptămâni, procurorii DNA au explicat motivele pentru care au solicitat arestarea.

”În scopul asigurării protecției juridice a activității infracționale de corupție desfășurată la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V.) Suceava, în perioada 2017-2020, inculpatul Timu Florin Constantin, în calitate de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava, ar fi pretins și, ulterior, ar fi primit de la inculpatul Obreja Radu-Ionuț, în mod direct sau prin intermediar, diverse sume de bani (cuprinse între 2.000 și 90.000 euro) și un autoturism în valoare de aproximativ 9.000 euro, pentru a nu-și îndeplini îndatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmărire penală”, se arată într-un comunicat al DNA.
Procurorii mai spun că șeful SPI Suceava i-ar fi divulgat fără drept comisarului-șef Radu-Ionuț Obreja, fostul șef de la Permise și Înmatriculări, informații nedestinate publicității pe care le deținea în virtutea funcției. Cu aceste informații, Radu Obreja și complicii acestuia au putut evita multă vreme răspunderea penală.
Colonelul Florin Constantin Timu este acuzat de comiterea infracțiunilor de luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale) și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. În acest dosar mai este cercetat penal și Radu-Ionuț Obreja pentru comiterea unei infracțiuni de dare de mită, în formă continuată (5 acte materiale). Acest dosar s-a disjuns din cel care privește fabrica de permise de la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava. Procurorii DNA au mai făcut precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.