Un focar cu 14 cazuri de Covid-19 a apărut la Ansamblul artistic „Ciprian Porumbescu”. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Suceava, Gabriela Băncilă, la această dată sunt 14 cazuri active în acest focar. Trei dintre membrii ansamblului sunt internați în spital, unul dintre ei cu formă severă, la Terapie Intensivă, ventilat non-invaziv și doi la Boli infecțioase, cu sursă de oxigen. Ceilalți sunt izolați la domiciliu, asimptomatici sau cu forme ușoare, sub supravegherea medicilor de familie.

Gabriela Băncilă a declarat că prima persoană a fost confirmată infectată cu Covid-19 în data de 17 martie a.c., iar la efectuarea anchetei epidemiologice, măsura luată de Direcția de Sănătate Publică a fost de izolare a persoanei infectate și carantinare a contacților direcți. Este vorba despre doi membri de familie, care sunt și colegi de ansamblu. „Întrucât ulterior a apărut al doilea caz, tot din structura ansamblului, a fost programată testarea întregului colectiv. Au fost testate 74 persoane pe data de 22 martie, dintre care încă 15  persoane au fost confirmate pozitiv cu Covid-19”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Suceava.

Gabriela Băncilă a mai spus că persoanele confirmate cu RT-PCR pozitiv Covid-19 au fost îndrumate către Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, pentru evaluarea stării de sănătate și stabilirea schemei individuale de tratament. Toți ceilalți membri ai ansamblului au intrat două săptămâni în carantină, lucrând de la domiciliu.

 

·      Solistul George Finiș are o formă severă de Covid și este internat la ATI

Managerul Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip, a declarat, vineri, că toate cazurile de infectare au fost înregistrate la orchestra ansamblului – doi instrumentiști și un solist. La balet, teatru și la personalul administrativ toate rezultatele au fost negative. Unul dintre instrumentiști era și vaccinat cu prima doză de vaccin AstraZeneca. Potrivit managerului Filip, la internare cei doi instrumentiști aveau saturație scăzută de oxigen, de doar 80. Al treilea membru al ansamblului care a prezentat simptome de boală, solistul George Finiș, în vârstă de 61 de ani, a stat întâi 7 zile acasă, sub tratamentul medicului de familie. „N-a răspuns la medicație, starea i s-a agravat ușor și când saturația de oxigen i-a scăzut la 80 medicul de familie a recomandat internarea în spital. A fost internat pe 25 martie, dar nici la tratamentul administrat la Boli Infecțioase nu a răspuns. Pe 31 martie i s-a schimbat tratamentul și de ieri este la ATI, ventilat non-invaziv. Sperăm să fie bine”, a afirmat Sorin Filip.

El a mai spus că spațiile unde își desfășoară activitatea Ansamblul artistic “Ciprian Porumbescu”, din cadrul Centrului Cultural Bucovina, au fost dezinfectate. Angajații ansamblului care au avut rezultat negativ la testare se vor întoarce la serviciu de luni, 5 aprlie, iar membrii orchestrei, din 13 aprilie, direct la noul sediu de la Casa Culturii.

Menționăm că managerul Sorin Filip a fost bolnav și el de Covid-19 în luna decembrie, cu o formă medie de boală. Tot atunci au mai avut boala soția lui, dansatoare la ansamblu, și încă două dansatoare.