Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat că actualul Guvern Cîțu refuză să pună în practică legea privind majorarea alocațiilor copiilor, anulând astfel creșterea prevăzută pentru 1 iulie 2021. Ioan Stan a spus că în schimb se anunță o majorare cu rata inflației de la 1 ianuarie, adică cu aproximativ 3 bani/zi, el considerând că acest lucru este „o bătaie de joc la adresa copiilor noștri”.

Stan a subliniat faptul că argumentul potrivit căruia „nu sunt bani” pentru majorarea alocațiilor, pe care îl invocă atât premierul Florin Cîțu, cât și președintele PNL al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, este unul fals. „Anularea tranșei de la 1 iulie nu are nici o legătură cu contextul economic actual. Eliminarea acestei creșteri a fost o decizie premeditată care nu a fost determinată de evoluția economică. Practic, nu sunt bani pentru creșterea alocației de la 1 iulie pentru că Orban și Cîțu nu au pus bani în Buget încă de la începutul anului. De atunci aceștia știau că nu vor da tranșa a II-a, iar PSD a avertizat la momentul respectiv despre acest lucru”, a afirmat liderul PSD Suceava.

El a mai adăugat că, pe de altă parte, tot premierul Florin Cîțu spune mereu că economia merge fantastic și că explodează puterea de cumpărare. „Deci dacă totul merge atât de bine, cum pot să vină să spună că nu sunt bani pentru copii? Vedem că au alocat fără licitație, prin PNRR, 3 miliarde de lei pentru sponsorul lor de partid, dar zic că nu au 700 de milioane de lei cât reprezintă tranșa de la 1 iulie până la finalul anului. Ca să nu mai spunem că România plătește 5 miliarde de lei pe an dobânzi la băncile de la care s-a împrumutat domnul Cîțu, adică de 7 ori mai mult decât era nevoie pentru creșterea alocațiilor de la 1 iulie”, a declarat Ioan Stan.

El a ținut să anunță că PSD va ataca la Curtea Constituțională a României orice lege privind alocațiile care prevede anularea unor drepturi deja câștigate de copii. Stan consideră că Guvernul nu poate face acest lucru printr-o Ordonanță de Urgență, pentru că intră în conflict de constituționalitate cu Parlamentul. Senatorul PSD de Suceava a spus că CCR a stabilit deja că Guvernul nu poate da Ordonanțe de Urgență pe alocații, pentru că ar interveni astfel în procedura de legiferare a Parlamentului, având în vedere că o lege cu un conținut similar se află deja în faza finală de dezbatere. „Printr-o astfel de abordare, Guvernul s-ar transforma în autoritate legiuitoare, încălcând Constituția, care spune că doar Parlamentul are această prerogativă. Ceea ce, la urma urmei, nu ne-ar mira, având în vedere felul în care PNL-USRPLUS-UDMR au înțeles să guverneze țara până acum”, a mai declarat Ioan Stan.