”Biblia rămâne cea mai importantă, cea mai citită și cea mai frumoasă carte din lume”, a afirmat Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni, cu ocazia deschiderii manifestării ”Centenar Cornilescu - 100 de ani de la traducerea Bibliei, versiunea Dumitru Cornilescu”. Evenimentul a avut loc în noul Centru Cultural ”Academician Eugen Simion”, iar gazda a spus că nu se putea o manifestare mai potrivită.

La Dumbrăveni au fost prezenți liderii tuturor cultelor, respectiv ortodocși, penticostali, baptiști, creștini după Evanghelie, adventiști și Oastea Domnului. Au fost două sesiuni de comunicări pe tema amintită, iar concluzia a fost aceea că ”este un lucru foarte dificil să traduci o Biblie, iar meritele lui Dumitru Cornilescu sunt extraordinar de mari”. La invitația moderatorului evenimentului, Gheorghe Vatamanu, directorul Centrului Cultural ”Academician Eugen Simion”, pe scenă au urcat rând pe rând și au vorbit invitații, iar onoarea de a deschide prima sesiune i-a revenit arhidiaconului Bogdan Hrișcă, reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Au urmat Amiel Drimbe, cu tema „Dumitru Cornilescu, un portret epistolar”, Ioan Asaftei, care a vorbit despre istoricul activității de traducere a Bibliei, și Liviu Axinte, cu tema „Dumitru Cornilescu, un erou recunoscut după moarte”.

Celor prezenți în sală le-a vorbit și Liviu Mitrea, despre „Modul cum Dumnezeu a guvernat scrierea, transcrierea și traducerea Bibliei”, Daniel Grigoriciuc cu tema „Sunt contraziceri în Biblia actuală?”, dar și Cătălin Croitor, despre „Supremația Sfintei Scripturi”. Tiberiu Nica a avut ca temă „Relevanța Bibliei în secolul al XXI-lea”, iar Dorel Sima a amintit despre poezia Cornilescu, în timp ce Dan Boingeanu a prezentat „Biblia sau hrană spirituală”. Un alt invitat, Florin Rașcu, a vorbit despre „Unicitatea Bibliei”, Viorel Apetrei a avut ca temă „Aprecierea Ostașilor față de traducerea Cornilescu”, iar Dragoș Ștefănică despre „Revizuirea traducerii Cornilescu, între inerție și inovare”.

Gabriel-Beniamin Leș a avut ca temă „Biblia și lumea politică de azi”, iar David Lăcătuș „Distribuirea Bibliei în perioada comunistă”. Pentru Daniel Olariu subiectul dezvoltat a fost „Etichetarea Bibliei cu codurile cuvintelor în original”, în timp ce Pavel Clipa a venit cu prezentarea proiectului „Muzeul Dumitru Cornilescu la Stâncești”.

În cele două sesiuni ale manifestării au fost inserții cu imnuri creștine interpretate de Lavinia Leș. În pauza dintre sesiuni, invitații au fost rugați să își lase semnătura pe un timbru de dimensiuni mai mari, timbru dedicat special manifestării de vineri, 13 august. Invitații au putut admira în foaierul Centrului Cultural o colecție de Biblii, parte din ele aparținând chiar primarului Ioan Pavăl.