Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava a putut interna doar 5 săptămâni și pacienți cu alte patologii decât Covid-19. Purtătorul de cuvânt al unității medicale, dr. Dan Teodorovici, a declarat că de vineri, 13 august a.c., secția a redevenit exclusiv Covid, ultimii pacienți cu alte boli infecțioase decât Covid urmând să fie externați sau transferați în cursul zilei de luni. Luni dimineață, în spital erau internați 26 de pacienți diagnosticați cu Covid: 24 de adulți și 2 copii, iar 3 dintre adulți erau în stare gravă la ATI. Alți 3 pacienți erau în zona tampon, cu suspiciune de infectare.

Secția Boli Infecțioase s-a redeschis pentru pacienții non Covid în data de 7 iulie a.c., la acea vreme având doar doi pacienți cu Covid și nici un pacient care să necesite terapie intensivă. Această situație s-a menținut toată luna trecută, dar de la începutul lunii august numărul cazurilor noi de infectare cu SARS-CoV-2 a început să crească semnificativ, implicit și numărul celor care au nevoie de tratament cu spitalizare.

Ca urmare, unitatea medicală a început pregătirea pentru valul 4 al pandemiei prin sistarea internării pacienților cu alte boli infecțioase decât Covid pentru a evita transferul lor cu ambulanțele la alte spitale, în cazul unei creșteri bruște a numărului de cazuri Covid. Bolnavii cu alte patologii infecțioase decât Covid vor fi internați inițial într-un compartiment dedicat deschis în secția de Medicină Internă din spitalul nou sau vor fi direcționați către secția de profil a Spitalului Municipal Fălticeni. Ulterior, vor fi dirijați către secțiile de Boli Infecțioase ale altor spitale.

La începutul lunii trecute, când Spitalul de Urgență a solicitat aprobarea DSP pentru redeschiderea secției Boli Infecțioase și pentru pacienții cu alte patologii, și-a asumat că, dacă numărul cazurilor de Covid-19 care necesită spitalizare va crește, va extinde din nou zona Covid.

Secția are 92 de paturi, iar dacă se va depăși această cifră, vor fi operaționalizate secțiile Pneumologie, cu 75 de paturi, apoi cea de Dermatologie, cu 20 de paturi.

La Terapie Intensivă, acum funcțională cu 6 paturi pentru pacienții Covid, se deschid treptat, în funcție de necesități, două saloane compartimentate, putându-se ajunge la 20 de paturi ATI, dintre care 1-3 paturi destinate pacienților cu Covid dializați.

 

Fiecare pat ATI este dotat cu ventilator conectat la o sursă de oxigen și saltea antiescară.

Creșterea semnificativă a numărului cazurilor de coronavirus va obliga spitalul să deschidă noi sectoare Covid, prin transformarea temporară a unor sectoare non-Covid, care acum atât ca spații, cât și ca personal medical, deservesc patologii cronice. Efectul va fi  limitarea internărilor pentru pacienții cronici, cu reprogramarea intervențiilor planificate, putându-se ajunge până la internarea doar a pacienților cu urgențe medico-chirurgicale.

Săptămâna trecută, managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea, a făcut apel atât la cadrele medicale, cât și la populație, să se vaccineze anticovid explicând că și în condiţiile contactării, după vaccinare, a virusului, persoana va face cel mult forma moderată a bolii. De asemenea, conducerea spitalului a dat asigurări că dispune de stocuri suficiente de materiale de protecție și de medicamente antivirale, imunomodulatoare și anticoagulante.