Senatorul USR de Suceava, Gheorghiță Mîndruță, i-a adresat o interpelare ministrului de Interne, Lucian Bode, în care i-a atras atenția acestuia că blocajele de tiruri din Vama Siret, dar și din alte puncte de trecere a frontierei din țară ar trebui să ocupe un loc important pe agenda coaliției de guvernare. Gheorghiță Mîndruță i-a transmis ministrului Bode că deși Poliția de Frontieră a dat asigurări că va lua măsuri pentru decongestionarea traficului de autocamioane prin Vama Sire, până în momentul de față nu s-a întâmplat nimic. „Aș vrea să vă aduc la cunoștință o problemă din nordul țării, poate mai puțin cunoscută la nivel național. Din cauza războiului din Ucraina au început să apară probleme logistice extrem de serioase în transportarea mărfurilor către și dinspre Europa de Est. În țara noastră, de exemplu, șoferii de autocamioane așteaptă zile în șir la punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova, respectiv Ucraina. Aglomerații pentru camioane la ieșirea din țară există și la Isaccea, Galați, Negru Vodă și Giurgiu”, a spus Mîndruță.

El a făcut referire în mod special la Vama Siret, precizând că de câteva săptămâni autocamioanele formează cozi kilometrice așteptând să treacă granița. Senatorul USR de Suceava a spus că deși Ministerul Afacerilor Interne a dat asigurări că vor fi luate măsurile necesare pentru fluidizarea traficului, prin majorarea numărului de lucrători vamali, suplimentarea personalului Poliției de Frontieră de la vamă și acordând prioritate autocamioanelor care transportă mărfuri perisabile, problema timpului mare de așteptare persistă.

„Chiar zilele trecute am fost contactat de șoferi de autocamion care transportă mărfuri perisabile. Au așteptat nu mai puțin de șase zile până au trecut granița. În toată această perioadă caniculară, motoarele și instalațiile de frig trebuie să funcționeze pentru a păstra în condiții optime marfa. Parcări special amenajate pentru acest volum de autocamioane nu există, iar acestea sunt dirijate și distribuite pe alte rute din satele din apropiere, devenind o problemă și un inconvenient inclusiv pentru locuitorii din zonă”, a spus Mîndruță.

El a ridicat și problema sănătății șoferilor care este pusă în pericol de stresul la care sunt supuși, precum și de condițiile în care sunt nevoiți să reziste atâtea zile. Gheorghiță Mîndruță consideră că impactul cozilor kilometrice și a timpilor de așteptare se reflectă negativ în activitatea firmelor de transport, precum și în respectarea termenelor de livrare către beneficiari. „În acest context, domnule ministru, vă adresez următoarele întrebări. În ciuda asigurărilor date de Poliția de Frontieră privind procesarea cât mai rapidă a fluxurilor de autocamioane care transportă mărfuri perisabile, problema persistă. Ce măsuri va lua ministerul pentru a găsi soluții care să rezolve problema în mod real? De asemenea, având în vedere că aceste cozi kilometrice duc la blocarea șoselelor din județul Suceava, deoarece nu există un spațiu special destinat în care autocamioanele să aștepte până la procesarea documentelor, ce soluții va implementa Ministerul Afacerilor Interne pentru a decongestiona drumurile blocate?”, i-a transmis senatorul USR ministrului de Interne.

El a mai arătată că pentru toate zilele pierdute la graniță și blocajul transporturilor se pare că nu este nimeni răspunzător. „Românii se confruntă cu probleme reale și totuși guvernanții noștri își găsesc mereu alte și alte preocupări. Rezolvarea acestei probleme ar trebuie să ocupe un loc central pe agenda coaliției de guvernare. Situația expusă acum este una dintre problemele care necesită măsuri urgente și care nu se va rezolva de la sine”, a încheiat Gheorghiță Mîndruță.