Prezent la Suceava pentru a cerceta o posibilă segregare la școala de la Stamate, Marian Daragiu, subsecretar de stat în Ministerul Educației, a menționat că Școala 2 Stamate va fi închisă temporar, până la finalizarea unui corp de clădire care să ofere copiilor condiții decente.

„Am văzut o școală care, sincer, mi-a amintit de poveștile lui Creangă. Cu podele de lemn, sobă cu lemne, făcută din chirpici, cu un miros greu, de petrol. Acolo e o situație total neconformă, nu putem accepta ca elevii să învețe în acele condiții incredibile, improprii. Școala se închide de luni, iar elevii vor fi relocați temporar la Şcoala Nr. 1, beneficiind de transport cu microbuzul școlar”, a explicat Marian Daragiu.

Acesta a povestit că s-a lovit de vehemența părinților care au refuzat cu înverșunare transferul elevilor la Şcoala 1 din comună.

„Am purtat discuții lungi cu aceștia, am dus muncă de convingere, pentru a-i lămuri că elevii nu pot sta aici, în această școală total neconformă. Am semnat cu fiecare un proces-verbal precum că își dau acordul pentru transfer”, a mai povestit oficialul de la București.

Acesta a mai spus că cei doi învățători din școală își vor păstra clasele, chestiune cerută imperativ și de părinți.

Școala Nr. 2 din Stamate, școala „din vale”, cum le este cunoscută localnicilor, este frecventată de circa 25 de elevi, marea majoritate de etnie romă. Clădirea bătrânească a școlii adăposteşte două săli de clasă foarte mici, rudimentare, mobilate cu bănci vechi, din peisaj nelipsind soba cu lemne şi robinetul din tablă, cu lighean.

Părinții de la marginea satului Stamate recunosc că școala nu oferă condiții decente copiilor lor, însă refuză să-i transfere pe aceștia la celelalte școli din comună, modernizate.