Corala de fete ,,Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național ,,Ștefan cel Mare” din Suceava a obținut recent două premii importante la 4th Kalamata International Choir Competition and Festival, în Kalamata, Grecia, o competiție la care au participat coruri din toată lumea.

Sucevencele sunt câștigătoarele categoriei la care au participat: Coruri de tineri pe voci egale (obținând cu 17,96 de puncte), „diplomă de argint - nivel de dificultate VIII”. Alături de acest succes, s-a adăugat și decernarea Premiului Special pentru cel mai bun solist al concursului, premiu obținut de Adriana-Ioana Iacob, alături de care fetele au interpretat melodia „Floare Albastră”.

În competiție au participat coruri din România, Danemarca, Spania, Estonia, Finlanda, Marea Britanie, Grecia, Croația, Letonia Norvegia. Au fost 22 de coruri în concurs. „Perioada pandemică a fost nefavorabilă pentru muzica corală ștefanistă, situația incertă și învățământul mutat în mediul online nepermițând activităților artistice din cadrul Colegiului a se desfășura. Fetele, eleve ale Colegiului Național <Ștefan cel Mare> din Suceava, au reînceput pregătirile pentru această competiție în martie, ulterior unei etape de selecție, iar astfel fenomenul ștefanist a reluat avânt. Și așa au ajuns acum, la finele lunii septembrie, performanța de a fi câștigătoarele a două premii importante”, ne-a transmis pr. profesor Lucian Tablan Popescu, dirijorul Coralei de fete ,,Ciprian Porumbescu” a Colegiului Național ,,Ștefan cel Mare” din Suceava.

În perioada desfășurării Concursului-Festival dinKalamata, Corala a participat la Concertul Prieteniei, susținut în ,,Kalamata Music School  „Maria Callas”, la Gala Concert, ca invitați speciali, în incinta ,,Kalamata Dance Megaron – Great Hall“ și s-a alăturat cu mândrie în a reprezenta România în cadrul Paradei Corurilor. Toate acestea au condus la promovarea Bucovinei și a Colegiului Național ,,Ștefan cel Mare” din Suceava, fetele împărțind tuturor celor prezenți steaguri și broșuri conținând informații privind municipiul Suceava.

·        Recital

Din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava a fost prezentă ca însoțitoare a delegației inspector școlar pentru arte Loredana Mihaela Ceică.

 

Printre cele 57 de persoane care au făcut deplasarea în Grecia s-au numărat elevele talentate - membre ale corului, alături de părintele profesor dirijor Lucian Tablan Popescu, prof. Valentina Maria Tablan Popescu, pr. profesor Gheorghe-Florin Hostiuc, prof. Adrian-Mihai Frîncu, Dan Ceică și prof. Ioana Camară.

Tinerii coriști suceveni au impresionat juriul internațional de la competiția din Kalamata cu câteva melodii precum: Adiemus – compozitor Karl Jenkins, un amestec deosebit de melodii africane-tribale și celtice; Once Upon a December – o poveste a iubirii și nostalgiei în aranjamentul lui Audrey Snyder; „Doină”, aranjament muzical ce-i aparține părintelui profesor dirijor Lucian Tablan Popescu, solist: profesor Valentina Maria Tablan Popescu.

Rămânând pe plaiuri încărcate de cultură și lirism, coriștii au păstrat aceeași notă și s-au îndreptat către marele poet Mihai Eminescu cu a lui „Floare Albastră”, aranjament de Vasile Spătărelu, solist: Iacob Adriana, studentă a Universității Naționale de Arte ,,George Enescu” din Iași, piesă pe care au inclus-o cu mare dragoste în programul pe care l-au prezentat la competiția internațională din Grecia.

Recitatul sucevenilor din concurs s-a încheiat cu „sânge vânjos care ne clocotește în vene, cu voioșie și inimă curată de român, interpretând <Sârba-n căruță>, compozitor – Gheorghe Danga”.

Am aflat de la delegația suceveană care a făcut deplasarea în Grecia că Primăria municipiului Suceava a încheiat un parteneriat cu Asociația ,,Creștinii Bucovinei” Suceava, pentru perioada 6 septembrie - 7 octombrie, în vederea finanțării și realizării în comun a acțiunilor de interes local cuprinse în proiectul „Promovarea culturii muzicale sucevene la Festivalul-Concurs Internațional de Coruri din Kalamata”. „Sustenabilului ajutor financiar acordat de domnul primar Ion Lungu, împreună cu Consiliul Local Suceava, s-a alăturat în călătoria sucevenilor ajutorul sponsorilor: Burger Time, Darex Suceava, Medieval Gurmand, Delicatese Larisa, La căruța cu plăcinte, Souvlaki Yanaki, Klass Shaorma, Container Suceava, Sav-Com Suceava”, au mai spus organizatorii turneului în Grecia.

Cunoscută pentru performanțele deosebite obținute de-a lungul anilor, Corala de fete ,,Ciprian Porumbescu” face parte din topul celor mai bune ansambluri corale de tineret din Suceava. Mai mult, specialiștii susțin că sucevenii sunt printre cei mai buni din regiunea Moldovei.