Mai mulți tineri suceveni, însoțiți de specialiști ai Asociației Institutul Bucovina, au participat, în perioada 20-23 septembrie 2022, la un training pentru antreprenoriat în orașul Aldershot din Marea Britanie, în cadrul unui proiect Erasmus+. Din componența grupului au făcut parte, în calitate de traineri, Adina Mocanu, specialist relații publice, și prof. Nicoleta Tudurean de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. Din cadrul aceleiași instituții de învățământ au fost selectați drept participanți doi elevi cu rezultate academice deosebite, echipa fiind completată de încâ un elev de la Liceul Tehnologic nr. 1 Câmpulung Moldovenesc și un voluntar al Asociației Institutul Bucovina. 

Am aflat de la Valentina-Alina Adomnicăi, specialist comunicare și coordonator proiecte Erasmus+, că training-ul din Marea Britanie reprezintă continuarea primului eveniment de acest tip organizat în luna mai, în Olanda, pentru instruirea a 28 de formatori din țările partenere. 14 dintre aceștia au fost desemnați să susțină sesiunile de instruire și în Aldershot, de această dată pentru peste 40 de tineri beneficiari ai proiectului Entrepvet. „Acesta vizează crearea unui curriculum VET axat pe dezvoltarea abilităților digitale și a gândirii antreprenoriale în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani.

Peter Grant, CEO al WSX Enterprise, alături de Adriana Crear – coordonator proiecte și Graham Nicholls – președintele MADPL, au luat cuvântul în deschiderea evenimentului, prezentând agenda de lucru și un scurt istoric al organizației”, a precizat Valentina-Alina Adomnicăi.

 

·       Program, prima sesiune

Prima sesiune de training, respectiv modulul „Comunicare”, a fost susținută de reprezentanții Asociației Institutul Bucovina, care au i-au invitat pe tineri să participe la discuții legate de antreprenoriat, comunicarea și limbajul corpului în mediul business, caracteristicile unui șef vs. lider și feedback constructiv. Elementele teoretice s-au armonizat cu activitățile practice, prin două jocuri care le-au testat capacitatea de lucru în echipă, abilitățile de comunicare și luare a deciziilor, încurajându-i, în același timp, să descopere mai multe unii despre ceilalți. 

Adriana Crear de la WSX Enterprise a subliniat diferențele dintre angajarea pe cont propriu și cea în cadrul unei organizații, continuând mai apoi cu delimitarea conceptuală a noțiunilor de „abilități” și „competențe”.

Prezentările din prima parte a zilei de miercuri au fost pregătite de partenerii din Turcia – organizația MUSEV, care au adus în discuție ideea de networking, exemplificând modul de formare a unei rețele, printr-un joc în care delegații europeni au creat o astfel de legătură cu ajutorul unui ghem de ață. Reprezentanții Athens Lifelong Learning Institute i-au încurajat pe tineri să creeze, mai apoi, profilul unor persoane celebre – modele de personalități cu o puternică încredere de sine. 

 

·       Ateliere de educație non-formală

În cea de-a treia zi, specialiștii de la Pro Work, Olanda, au abordat subiectul „Digital toolkit”, unul dintre rezultatele acestui proiect, vorbind astfel despre programe utile în mediul online și primii pași în crearea unei afaceri. Graham Nicholls, de la MADPL a continuat cu prezentarea celor șapte module cu tematică antreprenorială - dezvoltate în cadrul proiectului, finalizând activitățile programate joi. Gazdele au organizat o vizită culturală în orașul Guildford din regiunea Surrey și un tur ghidat al celor mai importante obiective centrale. Vineri, 23 septembrie, președintele organizației Make a Dream Publishing Limited a explicat etapele inițierii unei afaceri în sectorului economiei sociale, această ultimă activitate fiind urmată de ceremonia de înmânare a certificatelor.

„Pentru tinerii din România, experiența Erasmus+ a reprezentat o oportunitate de dezvoltare a abilităților de comunicare în limba engleză și extindere a orizonturilor. Atelierele de educație non-formală, arată aceștia, i-au ajutat să depășească barierele, să se cunoască mai bine pe ei înșiși, să înțeleagă măsura în care un antreprenor își poate asuma riscuri și să dobândească aptitudini indispensabile în sectorul business: creativitatea, încrederea în sine, și deschiderea către nou”, au transmis reprezentanții Asociației Institutul Bucovina.  Pentru cei interesați de proiectul Erasmus+ Entrepvet, persoana de contact din cadrul Asociației Institutul Bucovina este Valentina – Alina Adomnicăi, Specialist Comunicare & Coordonator proiecte Erasmus+, tel: (0230) 524 128, e-mail: media@bucovinainstitute.org.