Un șofer care s-a urcat la volan după ce a consumat substanțe interzise a fost depistat în trafic în noaptea de sâmbătă spre duminică. Tânărul de 21 de ani, din Verești, a fost testat cu aparatul Drugtest Duger 5000, iar rezultatul a fost pozitiv pentru metanfetamină. Șoferul a fost dus la spital, unde i s-au luat probe de sânge în vederea stabilirii prezenței substanțelor psihoactive. El s-a ales și cu dosar penal pentru comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe. Acest caz a fost depistat în urma unei acțiuni de amploare în trafic a Poliției Municipiului Suceava, cu lucrători de la Biroul Rutier, Biroul Ordine Publică, Secția de Poliție Burdujeni și din cadrul Secțiilor de Poliție Rurală Ipotești, Dărmănești, Adâncata și Șcheia. Chiar dacă s-a dorit o acțiune preventivă, a plouat cu amenzi. Au fost controlate 411 vehicule și au fost efectuate peste 260 de testări cu aparatele etilotest și DrugTest Drager 5000. S-au dat nu mai puțin de 149 de amenzi, în valoare de aproape 80.000 de lei, toate pentru abateri la regimul rutier. În plus, au fost reținute 12 permise de circulație, iar 23 de șoferi au rămas fără certificate de înmatriculare.

”Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise! Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său. De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele. Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie”, au transmis reprezentanții IPJ Suceava.