Protestul profesorilor suceveni s-a desfășurat vineri în fața Inspectoratului Școlar, în prima parte în boscheții de după gardul clădirii, iar ulterior în curte. Cu puțin înainte de ora 11.00, greviștii au început să se adune în fața IȘJ, dar au avut surpriza să constate că bariera de acces în curte era lăsată și păzită de jandarmi. Liderii de sindicat au fost informați de jandarmi că nu li se permite să intre, din dispoziția inspectorului școlar general Grigore Bocanci.
Gestul conducerii inspectoratului, de a-i ține după gard, i-a înfuriat pe protestatari, care au folosit din plin fluierele cu care au venit pregătiți, au scandat „Rușine / Rușine / Rușine să vă fie!”, „Demisia” și au huiduit îndelung.
„Inspectorul general a considerat că e normal să stăm în afara instituției numite Inspectoratul Școlar, deși aceasta este o instituție publică, nu proprietate privată. Ar fi trebuit să protestăm exact în fața Inspectoratului, așa cum se protestează în fața Guvernului, nu în boscheți”, a declarat prof. Gabriel Anastasiu, de la Colegiul „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, prezent la protestul de vineri.
După aproximativ jumătate de oră, inspectorul general Grigore Bocanci, însoțit de adjunctul Gabriel Matei și de purtătorul de cuvânt Cezar Anuței, a venit la barieră. Inspectorul Bocanci le-a explicat colegilor săi profesori aflați dincolo de gard că se afla într-o videoconferință a Ministerului Educației și acesta este motivul pentru care a fost interzis accesul în curte. Argumentul nu i-a convins pe protestatari, care i-au răspuns cu o porție copioasă de huiduieli și scandări precum „Fără abuzuri!” și „Demisia!”.
· „Noi vrem în clasă / Guvernul nu ne lasă!”
În acel moment inspectorul Bocanci a ridicat bariera și a invitat o delegație a protestatarilor la discuții în clădirea IȘJ, cu mențiunea că nu are el competența de a le rezolva revendicările. Imediat curtea s-a umplut de greviști, care au scandat neobosiți „Noi vrem în clasă / Guvernul nu ne lasă!” și au cântat „Deșteaptă-te, române!”.
În cadrul discuțiilor dintre conducerea IȘJ și delegația greviștilor, aceștia din urmă au explicat că prezența lor în fața inspectoratului școlar este pe deplin justificată și i-au cerut inspectorului general Grigore Bocanci să solicite directorilor de școli să nu mai facă nici un fel de presiuni asupra celor aflați în grevă. Atât inspectorul general, cât și adjunctul și purtătorul de cuvânt au afirmat că de la începutul protestului au fost transmise către toate școlile să nu fie influențați greviștii în nici un fel. Grigore Bocanci a dezmințit categoric că ar fi implicat în vreun fel de presiuni, afirmând că nu își poate asuma ceea ce face fiecare director de școală. „Noi nu negociem, doar discutăm. Suntem prinși în acest conflict de muncă, de care nimeni nu-i bucuros. Fac apel la rațiune și la înțelegere, să nu pedepsim această generație pentru că acești tineri nu sunt vinovați cu nimic”, a spus Grigore Bocanci.
Răspunsul ferm al protestatarilor a fost că revenirea profesorilor la catedră depinde de Guvern și de modul în care le sunt rezolvate revendicările. „Învățământul românesc a ajuns un cadavru viu. Îl mai resuscităm, îl împingem mai încolo, dar va ajunge în colaps. Mai rău de atâta nu se poate. (...) Nu cerem victorii politice, noi vrem normalitate. Să facem echipă și în raport cu Guvernul, să avem un mesaj unitar pentru că suntem colegi, profesori, înainte de toate. (...) Acest Guvern este format din incompetenți”, a spus un profesor de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, cu 23 de ani la catedră.
Mai multe voci din rândul protestatarilor s-au ridicat pentru a spune că nu este normal ca „spărgătorii de grevă” care nu au avut în această perioadă nici un fel de activitate școlară să fie plătiți, cu atât mai mult cu cât meditarea elevilor din clasele terminale ar fi fost făcută voluntar, de profesorii greviști. De menționat că o parte dintre cadrele didactice care nu au aderat la greva generală au făcut cursuri online, dar greviștii spun că au și colegi care de la începutul protestului au stat acasă și nu au avut nici un fel de interacțiuni cu elevii sau cu școala.
La protestul de vineri din fața IȘJ au participat câteva sute de cadre didactice. Alte câteva sute au participat la acțiunea organizată la București.
În Suceava sindicaliștii ar fi dorit să organizeze și un marș de la sediul IȘJ până în centru, însă poliția nu le-a dat aviz pe motiv că bulevardul Calea Unirii este „zonă roșie pentru accidente” și este prea riscant. Luni, la ora 11.00, profesorii suceveni vor reveni la miting în fața Casei Culturii, în cazul în care negocierile cu guvernul nu duc la rezultatul pe care îl așteaptă.
Comentarii