Prozatorul bucovinean Ioan T. Lazăr a donat cărți mai multor biblioteci din județ. Aflat pe plaiurile Putnei, unde ține „ostatică vara pe moșia strămoșească”, în zilele de joi, vineri și sâmbătă, prozatorul Ioan T. Lazăr, a mers să facă donație de carte, din opera personală, unde semnează ca autor, vizitând în acest scop bibliotecile din mai multe localități de pe raza județului Suceava.
Într-un prim turneu a dăruit cărți la Putna, Liceului „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, unde a fost elev, „cu o glaciațiune în urmă”, după cum susține, bibliotecilor din Vicovu de Jos, Solca și Rădăuți, dar și Centrului Cultural din oraș, urmând ca, în a doua parte a lunii septembrie a.c. să ajungă la Sucevița, Siret, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, dar și prin alte localități care sunt declarate stațiuni turistice de interes local și național, care au încă în funcțiune biblioteci.
Scriitorul Ioan T. Lazăr a transmis și câteva cuvinte, care i s-au părut lui că ar fi lămuritoare și de trebuință: „Este musai nevoie de carte, de cuvântul scris, pe care niciun progres tehnologic sau inteligență artificială nu-l pot înlocui. De fapt, inteligența artificială îți spune în față că nu este a ta, așa că nu te aștepta să-și sape ogorul minții și nici să-ți rodească. Cititul este cea mai bună, profitabilă și lesnicioasă investiție în timp, îți aduce beneficii enorme, atunci când deschizi gura, și dacă vrei un post călduț pe la vreun minister, nu căuta relații, nu da șpagă, ci du-te în Piața Victoriei și dimineața, pe stomacul gol, rostește doar două fraze inteligente, rotunde, meșteșugite, să te audă mahării când vin la serviciu. Imediat va fi bătaie pe tine, fiindcă Țara mustește de oameni valoroși de partid, odrasle, rude, amante, care sunt angajați cu statul la Stat, dar nu găsești decât arare ori un tânăr citit, cu vocabular de peste cinci sute de cuvinte și exprimare plăcută. Voi dona cărți, voi da și burse pentru a încuraja cititul. Numai lectura ne poate scăpa de prostie și, implicit, de sărăcie...”.
Comentarii