Pregătite sau mai puțin pregătite, peste 700 de școli din județ și-au deschis porțile pentru elevii și preșcolarii care au revenit, începând de luni, 11 septembrie, în bănci.

Și orașul s-a dezmorțit odată cu începerea școlii. A fost forfotă și agitație peste tot – în trafic, la florării, în parcuri și mai ales în curțile școlilor care au pregătit de dimineață festivități de bun venit pentru școlari.

Bucuria unui nou început a fost împărtășită de profesori pe de o parte, de școlari, de părinți și bunici, de cealaltă, cu toții pornind cu mari așteptări și speranțe către un nou itinerariu care se întinde până la vara viitoare.

Ceremoniile de bun venit, găzduite de curțile școlilor întrucât vremea a fost foarte prietenoasă, au urmat formula clasică, perimată în opinia spectatorilor. S-au ținut slujbe religioase, autorități locale au ținut discursuri, la fel și reprezentanți ai instituțiilor partenere școlilor, momente deloc gustate de tânărul și energicul auditoriu.

Spre final, când emoțiile s-au risipit, elevii s-au întors în clase pentru a stabili alături de dascăli aspecte legate de acest an școlar.

Ce-și doresc cu toții, părinți, elevi și profesori, de la acest an școlar? Să fie unul normal, fără sincope, fără amenințarea online-ului.

 

·       Peste 113.000 de preșcolari și elevi

În județul Suceava, clopoțelul a sunat pentru 113.997 de elevi și preșcolari, repartizați astfel: antepreșcolar (creșe) - 247, nivel preșcolar – 22.244, primar – 36.197, gimnazial – 28.462, liceal – 20.378, profesional – 4.069, postliceal – 2.400.

De aceștia vor avea grijă 7.846 de profesori și aproape 3000 de angajați din școli (auxiliar și nedidactic), distribuiți în 746 de unități școlare.

Pe toți îi așteaptă 36 de săptămâni de cursuri, structurate în 5 module care sunt alternate cu perioade de vacanță. Modulul 1 a debutat luni, 11 septembrie și continuă până vineri, 27 octombrie. Prima vacanță a elevilor este programată de pe 28 octombrie până pe 5 noiembrie.

Anul școlar se va încheia pe 21 iunie 2024.

 

·       Poliția și Jandarmeria, prezente în zona școlilor

Cu prilejul începerii noului an școlar, Inspectoratul Județean de Poliție Suceava, a anunțat că pentru creșterea gradului de siguranță, vor acționa în zona unităților de învățământ, în medie 53 de patrule de poliție.

„Pentru o mai bună comunicare, fiecare școală este alocată unui polițist responsabil cu relaționarea cu conducerea unității, elevii și părinții acestora, datele de contact fiind afișate în zone care asigură vizibilitatea. (...) Pentru polițiștii suceveni, siguranța în școli constituie o prioritate, motiv pentru care polițiștii, în parteneriat cu unitățile de învățământ, cu reprezentanții organizațiilor de părinți și cu autoritățile publice cu atribuții în domeniu vor continua să acționeze pentru îmbunătățirea siguranței școlare”, informează IPJ.

De asemenea, Jandarmeria Suceava a menționat că va fi prezentă în zona instituțiilor de învățământ de pe raza județului cu rolul de a crește gradul de siguranță al cadrelor didactice și al elevilor, de a preîntâmpina eventuale incidente între elevi, de a preveni faptele contravenționale sau penale în proximitatea instituțiilor de învățământ, astfel încât procesul de învățare să nu fie afectat.