La sala Auditorium „Joseph Schmidt” a USV va avea loc astăzi, 8 ianuarie 2024, de la ora 19:00, spectacolul de teatru, în premieră, „Ordinea în care a plâns Ruxandra”, de Eliza Păuna, regia Cosmin Panaite, prezentat de Teatrul Studenţesc Fabulinus.
Prețul unui bilet întreg este de 20 de lei, iar prețul unui bilet pentru studenți, elevi și pensionari este de 10 lei. Biletele se pot achiziționa de la sediul Casei de Cultură a Studenţilor, str. Zorilor, nr. 6 (lângă Auto Albina), de luni până vineri, între orele 9-17 și de la Auditorium Joseph Schmidt, începând cu ora 18.00, doar în ziua spectacolului, în limita locurilor disponibile. Accesul publicului în sală se face începând cu ora 18.30.
După începerea spectacolului, accesul în sală nu mai este permis.
Spectacolul regizat de Cosmin Panaite reprezintă prima montare a textului dramaturgei Eliza Păuna într-un teatru, iar premiera de luni va avea loc chiar cu prezenţa autoarei în sală.
„Ordinea în care a plâns Ruxandra” pornește de la povestea unei eleve de liceu care se opune petiției pe care colegii ei o scriu împotriva profesorului lor de fizică. Este lecția de fizică la care copiii iau parte și care anunță o înlănțuire de cauze și efecte care devin de neoprit și căreia Ruxandra încearcă să le facă față.
Piesa a fost scrisă în anul 2023, în cadrul rezidenţei de dramaturgie Drama 5, ediția a VIII-a, organizate de Reactor de creaţie şi experiment Cluj-Napoca.
Eliza Păuna este actriță, iubitoare de literatură pentru copii și de biciclete, cea mai ordonată când cântă la pian, cea mai dezordonată când ia decizii, curioasă să lucreze în teatru și în afara poziției de actor. „Ordinea în care a plâns Ruxandra” este primul text pe care l-a scris și pe care simte că nu-l va termina niciodată, un exercițiu de scriere care a neliniștit-o în aceeași măsură în care a și entuziasmat-o.
Pentru Cosmin Panaite, actor la Teatrul Municipal „Matei Vişniec” şi regizor, spectacolul „Ordinea în care a plâns Ruxandra” reprezintă a opta colaborare cu Teatrul Studenţesc Fabulinus, continuând şi prin această montare să urmeze direcţia contemporană românească pe care a propus-o identităţii artistice a trupei.
Timp de o oră, îi veţi putea urmări în distribuţia spectacolului pe studenţii-actori Ioana Stempel, Irinel Rusu, Gabriela Opria, Adrian Durnea şi Vlad Mardare, partea tehnică a spectacolului fiind asigurată de către Ilie Doroftei şi Cosmin Ungurean.
Următoarea reprezentaţie a spectacolului va avea loc pe 16 ianuarie, ora 19.00, la sala Auditorium „Joseph Schmidt”. Teatrul Studenţesc Fabulinus, fondat în 2011, este trupa de teatru a Universităţii „Ştefan cel Mare” şi a Casei de Cultură a Studenţilor Suceava.
Comentarii