Coroane de flori și jerbe au fost depuse de suceveni, oficialități și nu numai, la bustul poetului Mihai Eminescu din municipiul Suceava (lângă Biserica „Sf. Nicolae”), de Ziua Culturii Naționale. Luni, 15 ianuarie 2024, au susținut scurte alocuțiuni, înainte de depunerea de coroane, Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, dar și poetul Ioan Manole, de la Centrul Cultural Bucovina, organizatorul Festivalului Literar „Mihai Eminescu”, ediţia a XXXIII-a, care se desfășoară în aceste zile la Suceava, Putna, Călinești- Cuparencu.

„Îl omagiem pe Mihai Eminescu, dar marcăm și Ziua Culturii Naționale. Sunt multe evenimente pe care le organizăm în județ. Ne străduim să demonstrăm tuturor un lucru care pentru mine este evident, și anume că fără cultura Bucovinei, cultura națională ar fi mult mai săracă. Mi-aș dori ca în această perioadă grea, cultura Sucevei și cultura națională să nu aibă de suferit. (...) Indiferent care sunt vremurile, noi trebuie să sprijinim cultura. Continuăm și în acest an cu investițiile în cultură”, a transmis Niculai Barbă.  

Poetul Ioan Manole le-a reamintit celor prezenți care sunt câștigătorii festivalului literar din acest an, „două mari personalități ale culturii, ale literaturii române”: Marele Premiu „Mihai Eminescu” pentru exegeză eminesciană a fost obținut de scriitorul prof. univ. dr. Constantin Cubleșan din Cluj, pentru volumul „Defăimarea lui Eminescu”, iar prof. univ. dr. Adrian Dinu Rachieru, scriitor, istoric literar de la Timișoara, a primit Marele Premiu „Aristocrat al Scrisului Bucovinean”.

La bustul poetului Mihai Eminescu au depus coroane de flori reprezentanți ai Consiliului Județean Suceava, ai Centrului Cultural Bucovina, ai Primăriei Municipiului Suceava, ai Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava, ai Societății Scriitorilor Bucovineni, ai Prefecturii Suceava, ai Direcției Județene pentru Cultură Suceava, ai Teatrului Municipal „Matei Vișniec”, ai Inspectoratului Școlar Județean Suceava etc.