Interesul ridicat pentru menținerea actualelor curse și introducerea altora în plus de pe Aeroportul ”Ștefan cel Mare” Suceava este o realitate ce nu poate fi contestată. Iar petiția online inițiată de un om de afaceri din Suceava este poate cea mai bună dovadă în acest sens. Din momentul inițierii acesteia și până în prezent s-au adunat peste 8.000 de semnături. Au fost de acord cu această inițiativă locuitori din județul Suceava, în cea mai mare parte, dar au votat și oameni interesați să zboare cu avionul de la și spre Salcea și din Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Bistrița sau București. Au fost multe semnături și de la persoanele plecate în străinătate și care și-ar dori curse cât mai apropiate de casă pentru a nu pierde timp pe drum, cu diferite legături.

Pentru un impact cât mai mare, petiția a fost popularizată și la Aeroportul ”Ștefan cel Mare” din Salcea. Imagini de pe care poate fi scanat un cod QR sunt postate în mai multe zone ale aeroportului, iar de acolo cei interesați ajung direct pe platforma petiției.

În textul petiției, care poate fi semnată la acest link, https://www.petitieonline.com/diaspora_leaga_suceava_de_marile_orase_europene#form, se arată că „din Bucovina și zona de nord a Moldovei, precum și din Regiunea Cernăuți din Ucraina avem un număr foarte mare de români plecați peste hotare, în țări precum Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Franța, Belgia, Irlanda, Israel, Olanda, Austria și Cipru”. „Ținând cont de acest lucru, diaspora solicită lansarea de noi curse aeriene din principale orașe europene către Aeroportul <Ștefan cel Mare> din Suceava, care să faciliteze călătoriile și să aducă familiile împreună cât mai des posibil. Drept urmare, vă rugăm să ne ajutați în acest demers, prin semnarea acestei petiții, prin propunerea destinațiilor din care doriți să beneficiați de legături directe către Suceava, dar și prin distribuirea ei.

Cu un număr mare de solicitări putem convinge companiile aeriene să lanseze noi rute directe, prezentându-le totodată și oportunitățile de dezvoltare pe termen lung”, propune inițiatorul acestui demers.

Pentru că se adresează și locuitorilor din țara vecină, petiția online este și în limba ucraineană, iar semnături au venit și din această zonă.

În paralel cu această petiție online, ROMATSA a demarat procedurile de achiziționare a unui sistem mult mai modern de aterizare/decolare a aeronavelor, ceea ce va permite piloților să se orienteze mult mai bine, inclusiv pe timp de ceață. Pentru aeroportul din Suceava este nevoie de un sistem unic, și asta din cauza particularităților pistei, în cazul căreia există o diferență de nivel de 18 metri între cele două extremități. Practic, pilotul nu vede capătul pistei, aspect care se va rezolva prin montarea noului sistem de aterizare/decolare.