O delegație a Ambasadei SUA ÎN România, condusă de Excelența Sa Kathleen Kavalec, a fost prezentă miercuri după-amiază în centrul Sucevei, pentru a vernisa expoziția ”We the People/Noi, poporul”, care onorează peste un sfert de secol de Parteneriat Strategic între cele două țări.
Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii a venit încadrată de o parte și de alta de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, și de primarul Sucevei, Ion Lungu, care aveau grijă cum poartă umbrelele, să o ferească de ploaie, fiind întâmpinată pe esplanada centrală de curatorul expoziției, Irina Hasnaș Hubbard, care le-a servit ca ghid printre panourile expoziției, oferind și diverse detalii. Tot ea a remarcat faptul că din turul făcut în România, la Suceava e primul vernisaj pe ploaie, ceea ce poate fi semn bun. După un tur al expoziției, Kathleen Kavalec s-a oprit în dreptul panoului în care este reprezentată statuia Libertății, devenită un simbol al SUA, pentru un selfie cu Gheorghe Flutur și o scurtă declarație de presă, în cadrul căreia a spus și că „Bucovina este un tărâm al comorilor culturale și al tradițiilor de mult păstrate, cu multe valori din care putem învăța”.
Expoziția ”Noi, poporul/ We the People” rămâne disponibilă pentru vizionare pe Esplanada Casei de Cultură Suceava, în perioada 13 martie – 10 aprilie 2024.
”În vremuri tulburi, oamenii tind să aprecieze cel mai mult binecuvântările libertății și democrației”
Seria declarațiilor din cadrul deschiderii oficiale a continuat la Muzeul de Istorie, în prezența unui public foarte numeros, căruia Excelența Sa Kathleen Kavalec i s-a adresat în limba română.
”A spune că noi, cei de la Ambasada SUA, suntem mândri de această expoziție, ar fi o afirmație modestă. Această expoziție face turul României și sunt încântată să o aduc astăzi la Suceava. Această expoziție este o celebrare a lucrurilor bune și a realizărilor extraordinare pe care parteneriatul nostru bilateral le aduce cetățenilor români și americani, acestei regiuni, aliaților noștri și lumii întregi. Această expoziție este structurată pe pilonii Parteneriatului Strategic în sine și pe relațiile diplomatice, economice, culturale și de securitate comună pe care le promovează. Titlul și panourile celebrează elementul uman, legăturile interumane care ne conectează pe noi toți. Nu am ales cu ușurință acest titlu. “Noi, poporul” – primele cuvinte venerate ale preambulului Constituției noastre - dă tonul celui mai prețuit document al nostru. Am simțit că acest titlu surprinde sentimentul fundației pe care se bazează întreaga noastră colaborare – românii și americanii lucrând împreună pentru a promova interesele și valorile noastre comune”, a spus ambasadoarea SUA.
Excelența Sa a amintit că la granița din apropiere lumea se confruntă cu cea mai gravă amenințare la adresa acestor valori de la al Doilea Război Mondial și până în prezent și a concluzionat că ”în vremuri tulburi, oamenii tind să aprecieze cel mai mult binecuvântările libertății și democrației”.
Ea a mulțumit tuturor pentru mobilizarea exemplară de care au dat dovadă românii la izbucnirea războiului, primind refugiații în țară cu tot ce aveau nevoie – ”sunt emoționată și inspirată de exemplul pe care românii, mai ales cei de aici, din Suceava, ni l-au dat tuturor prin sprijinirea generoasă a vecinilor ucraineni, oferindu-le asistență, protecție și servicii esențiale. Profit de această ocazie pentru a le mulțumi tuturor din această comunitate, care i-au ajutat pe alții aflați în nevoie, și pentru a-i felicita pe liderii locali de aici pentru extraordinarul sprijin acordat Ucrainei și ucrainenilor. De asemenea, doresc sa felicit guvernul și poporul roman, pentru munca enormă depusă ca răspuns la această criză a refugiaților”.
”Veți avea întotdeauna un partener în Statele Unite ale Americii”
Nu în ultimul rând, Excelența Sa a amintit de ”înfrățirea” dintre municipiul Suceava și orașul Lansing, din statul Michigan, ” care spune multe despre angajamentul Sucevei de a promova pacea și de a sprijini dezvoltarea comunității sale. Acest acord reprezintă o mărturie a angajamentelor Parteneriatului nostru Strategic: respect reciproc, înțelegere și cooperare prin afaceri și comerț, precum și programe de schimb educațional și cultural. Aștept cu nerăbdare să văd cum această inițiativă contribuie la consolidarea pe mai departe a relațiilor noastre bilaterale.
Vă asigurăm că veți avea întotdeauna un partener în Statele Unite ale Americii”, a afirmat Kathleen Kavalec, în aplauzele celor prezenți.
Președintele CJ Suceava a vorbit despre numeroasele legături dintre România și SUA, inclusiv despre comunitățile de bucovineni migrați peste Ocean, care au devenit oameni de bază în societate, contribuind la transformarea SUA în cea mai mare putere a lumii.
”În ceea ce privește cooperarea economică, Suceava și Statele Unite au explorat oportunități de investiții reciproce și schimburi comerciale care să promoveze creșterea economică și să creeze locuri de muncă pentru comunitățile noastre. În plus, prin colaborarea în domenii precum tehnologia informației, sănătatea și mediul, am reușit să aducem inovație și progres în ambele țări.
Pe lângă dimensiunea economică, relația noastră este întărită și de legăturile culturale și educaționale. Schimburile culturale, programele de schimb de studenți și colaborările în domeniul artei și al științei ne-au permis să ne cunoaștem mai bine și să ne îmbogățim reciproc experiența”, a spus Gheorghe Flutur.
O delegație a Sucevei va merge în SUA, după alegerile locale
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a mulțumit pentru invitațiile primite, de a merge în București și apoi în SUA, pentru a discuta cu oameni de afaceri americani despre oportunități de investiții în zona metropolitană, precizând că din cauza devansării alegerilor, o delegație a Sucevei va merge în State, dar după 9 iunie.
Tot el l-a prezentat ambasadoarei SUA pe cel mai în vârstă cronicar în imagini al urbei, Dimitrie Balint, care i-a oferit personal imagini cu ”Suceava veche”, un album cu lucrările sale fiindu-i deja oferit cadou de către edilul municipiului reședință de județ.
O surpriză muzicală emoționantă – ”Balada” lui Ciprian Porumbescu, interpretată la pian și vioară, a încheiat vernisarea expoziției organizată de Ambasada SUA, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României și Agenția Națională de Presă Agerpres, pentru a marca un sfert de secol de parteneriat strategic SUA – România.
Comentarii