Echipa de medici radiologi intervenționiști și neurologi de la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a fost solicitată, duminică, pentru primul caz de accident vascular cerebral acut trimis de la Spitalul Municipal Bârlad. Managerul spitalului sucevean, dr. Alexandru Calancea, a informat, luni, printr-un comunicat de presă, că duminică, 17 martie a.c., la ora 17.00, echipa medicală de la Suceava a fost anunțată că spitalul din Bârlad trimite un pacient în vârstă de 78 de ani, cu AVC, „iar în aproximativ 3 ore pacientul a fost admis în sala de cateterism, beneficiind de cel mai modern tratament al AVC, cu evoluție favorabilă”.

Doctorul Calancea a declarat că plecarea ambulanței cu pacientul din Bârlad a fost întârziată din cauză că spitalul din județul Vaslui se afla în imposibilitatea efectuării investigației CT, așa cum impune protocolul medical, din cauză că nu are linie de gardă pe specialitatea radiologie.

„Deficiențe medicale în ceea ce privește gestionarea medicală a AVC se găsesc în aproape toate spitalele care trimit pacienți la Suceava, de aceea facem apel către instituțiile abilitate, ca acestea să țină pasul din punct de vedere al resursei umane, financiare și al bazei materiale cu SCJU Suceava, pentru a trata modern și eficient cât mai mulți pacienți din toate regiunile țării”, a afirmat dr. Calancea.

Acesta a evidențiat că SCJU Suceava este singurul centru de tratament endovascular al AVC din Moldova și unul dintre cele 10 centre de la nivel național care își extinde arealul medical de tratare a pacienților cu AVC acut.

Activitatea centrului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava se desfășoară în program permanent 24 din 24 de ore, 7 zile din 7, „prin eforturi uriașe din punct de vedere al resursei umane - cadre medicale din secția Neurologie și Laboratorul de Radiologie Intervențională, precum și prin eforturi financiare remarcabile din partea spitalului, deoarece în continuare Ministerul Sănătății nu poate susține decât o mică parte din această activitate”. Costul total al tratării unui astfel de pacient depășește suma de 15.000 lei, Spitalul Clinic Județean Suceava clasându-se pe locul patru la nivel național ca număr de pacienți tratați, la diferență foarte mică de centrul clasat pe locul 3.