În cadrul proiectului „Tradiții bucovinene”, ediția a II-a, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava și Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava au organizat, joi, 23 mai 2024, la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, Sala de Artă „Elena Greculesi”, activitatea „Despre tradiții... Ia românească – moștenire culturală strămoșească”.
Elevi și profesori de la cele două unități școlare sucevene au făcut prezentări cu tradiții mai puțin știute, costumul popular românesc – cu particularitate - Ia românească (prof. Nastia Ungureanu, prof. Doina Ciceu, prof. Narcisa Buhu, prof. Mirela Daniela Iliuță, bibliotecar Violeta Vorobeț, bibliotecar prof. Violeta Dumistrăcel, prof. înv. primar Oana Ștefan).
Publicul a putut să admire costume populare care au o vechime de aproape 100 de ani. Doi elevi din clasa a IV-a D (Școala Gimnazială Nr. 3 Suceava, învățătoare Oana Ștefan), au prezentat din ce este compus costumul popular pentru femei și costumul popular pentru bărbați.
Nu au lipsit și alte momente atractive: scenetă de teatru, coordonator prof. Gabriela Giuraniuc; momente artistice cu grup vocal și soliști, interpreți de muzică populară (coordonatori: prof. Narcisa Buhu, prof. Ciprian Cuzic), dar și o expoziție de pictură cu Ia românească, prof. coordonator Loredana Horodincă.
„Dragi copii, să păstrăm cu sfințenie, să promovăm cu mândrie sfântă portul nostru popular, din generație în generație. Avem obligația să lăsăm moștenire portul popular copiilor noștri, nepoților noștri și celor care vin după noi. Să le transmitem că portul popular este o comoară unică și inestimabilă. Credința, limba, portul, neamul și pământul strămoșesc sunt o moștenire sacră, care nu se abandonează, nu se înstrăinează și nu se vinde niciodată”, au transmis profesorii organizatori.
Comentarii