Vice-ambasadorul Israelului în România, Rami Teplitskiy, împreună cu Ery Daniel Pervulescu, membru în Consiliul de conducere al Federației Comunităților Evreiești din România, au vizitat, miercuri, Muzeul de Istorie Siret. Memorialul Holocaustului Evreilor din Bucovina.
Ulterior, vice-ambasadorul a declarat că atunci când a vizitat muzeul primul lucru pe care l-a spus a fost că: „nu-mi amintesc nici un alt muzeu regional al Holocaustului ca acesta”. „Este foarte special prin combinația dintre istoria oamenilor din Bucovina, pe care acest muzeu o arată, și istoria Holocaustului, arătând de asemenea și continuarea vieții aici”, a arătat Rami Teplitskiy.
Diplomatul israelian a evidențiat că este foarte dificil să prezinți Holocaustul în condițiile în care puținii supraviețuitori sunt foarte bolnavi și în vârstă și cu atât mai remarcabil este modul în care muzeul din Siret reușește să facă acest lucru și o face astfel încât „să fie în regulă pentru copii, pentru elevi și pentru studenți” deoarece „nu se vede nimic oribil acolo pentru copii și tineri”.
„La problema cum putem prezenta Holocaustului fără supraviețuitori, în muzeul dumneavoastră este o expoziție incredibilă a trenurilor morții. Este interactivă, stai acolo și simți ca și cum ai fi în tren. Cu siguranță nu putem simți ce au simțit acei oameni care au fost în tren și care majoritatea au murit, când oamenii au fost tratați mult mai rău decât au fost tratate animalele. Dar acest muzeu te face să simți ceva în stomac și este foarte greu de creat acest lucru”, a apreciat vice-ambasadorul.
Recomandarea acestuia este ca muzeul să fie vizitat de cât mai mulți copii și tineri deoarece muzeul prezintă istoria Bucovinei, care are din păcate și părți întunecate.
„Dacă nu învățăm din istorie o să fim din nou în acel cerc în care se pot întâmpla astfel de lucruri pentru evrei și pentru alții. Vă felicit pentru construirea acestui muzeu, cred că este primul de acest fel din România. Deschideți calea și sper că vor vizita acest muzeu cât mai mulți oameni posibil”, a declarat Rami Teplitskiy.
Referitor la vizita sa în județul Suceava, diplomatul a afirmat că a venit și pentru a se întâlni cu prefectul Alexandru Moldovan, căruia i-a mulțumit pentru deschiderea arătată permanent, cât și cu primari din zonă pentru a discuta despre colaborarea viitoare „dintre statul Israel și Bucovina în turism, economie, în domeniul cultural”.
„Istoria statului Israel și istoria Bucovinei sunt legate. Atât de mulți evrei au locuit în această zonă... Mulți dintre ei au fost uciși în Holocaust, mulți au emigrat în Israel. Avem multe familii în Israel care au fie rude care locuiesc în Bucovina, fie sunt înhumate în Bucovina. Conexiunea dintre popoarele noastre este incredibilă, este aproape incomparabilă, iar istoria poporului evreu și istoria poporului român din această regiune sunt legate pentru totdeauna”, a mai afirmat vice-ambasadorul israelian.
Comentarii