Un contract de finanțare în valoare de 13,5 milioane de euro pentru etapa a doua a proiectului „Sistem de transport public ecologic metropolitan” a fost semnat de Primăria Suceava cu Agenția de Dezvoltare Nord-Est. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, miercuri, în conferință de presă, că această finanțare accesată pe Programul Regional este destinată achiziției a încă 15 autobuze electrice, a încă 15 stații de încărcare, a sistemului e-tiketig și înființarea unui dispecerat. Totodată, presupune realizarea unei autobaze noi pentru transport metropolitan, la sediul actualei societăți TPL, de pe strada Traian Vuia, a arătat primarul Ion Lungu.
Localitățile care fac parte din Zona Urbană Funcțională, beneficiară a proiectului, sunt Suceava, Salcea, Adâncata, Bosanci, Ipotești, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuți și Șcheia.
Lungu a mai spus că joi va avea o întâlnire cu primarii celorlalte 8 localități din zona metropolitană pentru a discuta despre facilitățile pe care aceștia vor dori să le acorde diverselor categorii de populație (pensionari, persoane cu dizabilități, veterani de război etc), delegarea de gestiune către TPL pentru următorii 2 ani, definitivarea traseelor, stabilirea tipului de autobuz cel mai potrivit pentru rutele stabilite, ritmicitatea curselor, tarife etc.
Potrivit primarului de Suceava, există condițiile necesare pentru ca de la 1 octombrie a.c. transportul public metropolitan să devină funcțional.
Prima etapă a proiectului de transport metropolitan ecologic a fost finanțată prin PNRR. Cu sumele accesate au fost deja achiziționate 50 de autobuze electrice și a început construcția unei platforme pentru noua autobază care va deservi transportul metropolitan, la vechiul sediu al TPL de pe strada Traian Vuia.
Primarul Ion Lungu a mai spus că proiectul de transport metropolitan este unic la nivel național, în sensul că nicăieri în țară nu mai este implementat transport public local între nouă localități - municipiul reședință de județ plus localitățile din jur.
Comentarii