La 50 de ani de la înființare, Casa Corpului Didactic ”George Tofan” Suceava și-a sărbătorit evoluția și contribuțiile semnificative aduse dezvoltării formării și educației preuniversitare.
Ceremonia aniversară a fost organizată marți, 5 noiembrie, la sediul instituției din strada Aleea Nucului, și a avut tema „Formarea continuă – priorități și perspective”. Au participat invitați de la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, foști directori ai CCD (prof. Luiza Butnaru, prof. Traian Duminică și prof. Constantin Mărgineanu), metodiști, directori de unități școlare și formatori ai Casei Corpului Didactic.
Reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean - inspector general adjunct prof. Gabriel Matei, inspectorii școlari prof. Tatiana Vîntur, prof. Loredana Ceică, prof. Cristina Albu, prof. Mihaela Acatrinei, prof. Laura Pintilie, prof. Adriana Coțovanu, prof. Dorina Dulceac - au adresat un mesaj de recunoștință și apreciere pentru contribuțiile tuturor celor implicați în activitatea acestei instituții.
Evenimentul a inclus și lansarea ediției revizuite a ”Monografiei Casei Corpului Didactic <George Tofan> Suceava”, Editura George Tofan, 2024, dar și un moment artistic susținut de elevul Alexandru Dragomirescu, din clasa a X-a, de la Colegiului de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava, coordonat de prof. Ilie Aurelian Zugrav, și elevii Teodora Lazăr și Sebastian Galan, coordonați de prof. George Mucea, de la Clubul Copiilor Rădăuți.
· Contribuții ale instituției
Directorul Casei Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, prof. Traian Alin Pușcă, a reamintit celor prezenți faptul că, în primii ani ai existenței sale, această instituție a făcut pionierat în consolidarea culturii formării cadrelor didactice din județ și în promovarea educației în rândul acestora.
Printre directorii săi, care au contribuit la conturarea direcției și a scopurilor instituției, se numără: prof. Vasile Dănilă (ianuarie 1970 - mai 1971), prof. Aurel Stavarache (mai 1971 - mai 1974), prof. Petru Armănașu (iunie 1974 - noiembrie 1975), prof. Gheorghe Giurcă (decembrie 1975 – octombrie 1986), prof. Georgeta Rață (ianuarie 1990 - aprilie 1992), prof. Filaret Vizeteu (ianuarie 1992 – decembrie 1992), prof. Gica Pînzaru (ianuarie 1993 – iunie 1994), prof. Gheorghe Cojocaru (iulie 1994 – iunie 1997), prof. Luiza Butnaru (iulie 1997 - iunie 2005), prof. Traian Duminică (iunie 2005 - mai 2009 și octombrie 2009 - septembrie 2012), prof. Constantin Dan Mărgineanu (mai 2009 - octombrie 2009 și septembrie 2012 - iunie 2016), prof. Elena Manuela David (iunie 2016 – martie 2022) și din martie 2022, prof. Traian-Alin Pușcă.
Potrivit directorului Pușcă, în decursul existenței sale, instituția a contribuit la numeroase realizări notabile care au influențat pozitiv domeniul formării continue a personalului didactic sucevean.
La 5 noiembrie 2005 se înființează Editura “George Tofan” Suceava, iar Casa Corpului Didactic Suceava primește denumirea de Casa Corpului Didactic “George Tofan” Suceava.
În februarie 2006 apare primul număr al revistei Școala Bucovineană, revista Casei Corpului Didactic ”George Tofan” Suceava, iar în 2022 are loc prima ediție a Școlii de vară „George Tofan” Suceava.
De asemenea, instituția a fost implicată în proiecte POSDRU, POCU, PNRR, ROSE, strategii naționale.
„Un exemplu notabil este și efortul de formare prin sesiuni de comunicări științifice și referate (2006 – I, ediție pilot – <Comunicarea în era informațională>), de documentare și protejare a inițiativelor care au contribuit la dezvoltarea bibliotecilor școlare și a CDI. În plus, Casa Corpului Didactic <George Tofan> Suceava a promovat colaborarea între diferite domenii academice și culturale, locale, naționale și internaționale. (...)
A fost, de asemenea, o promotoare a dialogului, colaborării, parteneriatelor și a contribuit la schimbul de idei și cunoștințe între experți educaționali, consolidând astfel reputația instituției în comunitatea locală și națională”, au spus reprezentanții instituției.
„Acestea sunt doar câteva mărturii din cei 50 de ani de existență ai instituției, prin activitățile sale diversificate și impactul său asupra mediului preuniversitar sucevean”, a mai completat prof. Daniela Argatu.
Aceasta a redat și un scurt istoric al instituției:
„Primul sediu (1970) a fost pe strada Nicolae Bălcescu, în fosta Casă a Învățătorului (Institutorului), fosta Casă Pruncu, fostul Gimnaziu Comercial de Băieți <Dr. C. Angelescu>, actualul Restaurant Național, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, până în 1974. În 1974 se mută în sediul tipografiei din str. Tipografiei, Nr. 1 Suceava, apoi se mută în imobilul Liceului <Petru Rareș> Suceava. În perioada octombrie 1975 – decembrie 1980, se mută în fosta Casă a Învățătorului (actualul Restaurant <Național>).
Apoi are sediul în imobilul de pe str. Ștefan cel Mare Suceava, 1979-1980, demolat ulterior. În perioada ianuarie 1981 – octombrie 1985 se mută în imobilul Al. Preutesei din strada Dragoș Vodă Nr. 4 Suceava. În perioada noiembrie 1985 – octombrie 1986 se mută în sediul Liceului Pedagogic.
La 5 octombrie 1986, fără nicio explicație, printr-o notă telefonică, se desființează Casa Corpului Didactic Suceava (asemenea și celelalte case ale corpului didactic din țară), urmată de un ordin de ministru cu privire la preluarea activității acestora de către inspectoratele școlare județene; se menține doar biblioteca, ce rămâne în sediul Liceului Pedagogic (mutat în 1969 din localul de pe strada Leca Moraru Nr. 17A – unde s-a mutat Liceul Economic, pe strada Mărășești Nr. 57).
În ianuarie 1990, prin OMÎS Nr. 49867, cu aplicare din 15 februarie 1990, Casa Corpului Didactic Suceava își reia activitatea ca <instituție județeană de resurse, inovații și expertiză, promovare a mișcării pentru reformă, centre de documentare și informare, de perfecționare și dezvoltare profesională și personal>.
Sediul ei este în fostul Cabinet de Partid de pe strada Vasile Bumbac Nr. 144. Din 1994 se mută în fostul Internat de băieți <Pr. Vasile Cocârlă>, din Aleea Nucului Nr. 10 Suceava. Din august 2003 se mută în sediul actualului IȘJ Suceava, din Calea Unirii Nr. 15 (fost internat al Colegiului Tehnic <Petru Mușat> Suceava). Din 2004 revine în fostul Internat de băieți <Pr. Vasile Cocârlă> (fostele Ateliere ale Colegiului <Ștefan cel Mare> Suceava), actualul sediu din Aleea Nucului Nr. 10 Suceava”.
Comentarii