Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a actualizat cadrul legislativ pentru plata acțiunilor sanitar-veterinare prestate de medicii veterinari concesionari, anunțând că acestea au fost aliniate la standardele europene.
Măsura era așteptată de mai bine de zece ani de zile de medicii veterinari din comune, care se plângeau pe bună dreptate că nu au cum să își susțină economic cabinetele, în condițiile în care Statul Român le plătea manopera pentru vaccinări și alte operațiuni la tarife modice.
De subliniat că este vorba strict de serviciile pe care aceștia le prestează pentru Statul Român. Este vorba de operațiunile uzuale dispuse de Statul Român pentru animale, prin medicii veterinari, cum ar fi recoltare probe, crotaliere, vaccinare etc.
Lista cu noile tarife a fost publicată în data de 19 noiembrie 2024 în Monitorul Oficial al României, în baza Ordinul ANSVSA nr 171 din 23 octombrie 2024.
La modul concret, o operațiune de vaccinare antirabic crește de la 7,4 lei per animal, la 25 de lei, o recoltare de sânge la animale mari de la 9 la 21 de lei, în timp ce o identificare a unei bovine (crotaliere) are un tarif de manoperă crescut de la 20 la 40 de lei.
”Această hotărâre reprezintă un pas important pentru consolidarea măsurilor de siguranță sanitar-veterinare, protejarea sănătății publice și asigurarea bunăstării animalelor, aducând România mai aproape de standardele europene de siguranță alimentară și protecție a mediului”, a transmis medicul Dănuț Corneanu, director adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava.
· „S-au majorat prețurile, dar în nici un caz nu se poate spune că s-au actualizat la valoarea reală a unei acțiuni”
În ciuda acestor creșteri, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, doctorul Petrea Dulgheru, spune că acestea nu sunt la valoarea reală a unei acțiuni sanitar-veterinare.
”Tarifele nu au fost actualizate corect din 1999, de când ne-am privatizat. Ele au mai fost corectate apoi un pic, în 2013, și cam atât.
Negocierile au fost altele, dar ANSVSA nu a ținut cont de ele decât în mică parte”, spune președintele CMV Suceava.
La modul concret, doctorul Dulgheru a arătat că la un cabinet particular manopera pentru vaccinarea antirabică a unui câine este între 50 și 100 de lei.
Medicul concesionar primește 25 de lei în condițiile, în care el se deplasează la domiciliul crescătorului.
”Vă dau un exemplu, medicul de la munte merge să vaccineze un câine în vârf de munte, pentru 25 de lei manopera. Costurile de transport sunt mari, efectivele de animale s-au redus drastic și nu are cum fi rentabil.
La un cabinet vaccinarea este de la 50 la 100 de lei, în condițiile în care câinele este adus de proprietar la cabinet.
Este bine că s-au majorat prețurile, dar în nici un caz nu se poate spune că s-au actualizat la valoare areală a unei acțiuni sanitar-veterinare”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru.
Acesta spune că la fel stă situația și la celelalte actualizări.
De precizat că medicii veterinari concesionari primesc și o subvenție de 10.000 de lei pe lună pentru a-și putea susține activitatea.
Comentarii