Dacă acum mulți ani înșelăciunile erau comise după acțiuni față în față, prin metoda șmen, de exemplu, una care însemna riscuri mari și pentru autori, noua generație de escroci dă lovituri de mii de euro de la distanță și fără prea multe riscuri.
Ultimul exemplu vine în urma unei sesizări depuse pe 17 ianuarie, la Poliția orașului Solca.
Un bărbat în vârstă de 68 de ani, din satul Clit, comuna Arbore, a sesizat că, în perioada octombrie 2024 – ianuarie 2025, persoane necunoscute l-au înșelat cu suma de aproximativ 36.000 lei.
Sexagenarul a reclamat că a fost contactat, prin aplicația Whatsapp, undeva prin octombrie, de către un bărbat care s-a recomandat ca angajat al bursei de valori și care i-a prezentat o ofertă pentru a cumpăra acțiuni în comerțul cu petrol.
Așa cum se procedează la înșelăciunile de acest gen, la început a fost vorba de o sumă relativ mică, 1.200 de lei.
Suceveanul a fost bombardat apoi cu mesaje prin care vedea cum cei 1.200 de lei i se multiplică. I s-a explicat însă că trebuie mult mai mulți bani, pentru a da cu adevărat lovitura și a-și putea extrage profitul.
Bărbatul de 68 de ani a declarat că a făcut un împrumut bancar, în valoare de 40.000 lei, din care suma de 35.000 a depus-o la un aparat tip bancomat, folosind un cod QR pe care l-a primit de la ”angajatul bursei de valori”.
Bărbatul a depus acei bani la final de octombrie, iar apoi nu a mai primit prea multe răspunsuri la mesajele sale.
Recent, pe 17 ianuarie, suceveanul a fost apelat din nou, de un alt ”angajat al bursei de valori”, care i-a solicitat să depună din nou bani.
A fost momentul în care bărbatul a sesizat că a fost înșelat și a depus plângere pentru înșelăciune.
Comentarii