Profesoara de matematică Laura Lohănel a încetat din viață la vârsta de 84 de ani.
Absolventă a Facultății de Matematică - Fizică din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” Iași, profesoara a predat la catedra mai multor unități școlare din municipiu, printre care Colegiul Național „Ștefan cel Mare” (1962 - 1977), Școala Gimnazială Nr. 4 etc. S-a pensionat în 1994.
„Pasionată, cu o pregătire temeinică de specialitate, Laura Lohănel s-a implicat cu rezultate deosebite în pregătirea elevilor pentru examenele de bacalaureat, de admitere la facultate, pentru olimpiade școlare. (…) Și-a iubit într-adevăr elevii, i-a îndemnat mereu să fie buni și frumoși sufletește, să depășească sfera intereselor mărunte, să țintească spre țeluri mari și să-și urmeze visurile. Deși profesia de dascăl presupune și rutină, profesoara Laura Lohănel a știut să o învingă, să-și determine elevii să aprecieze și să aprofundeze disciplinele pe care le-a predat – matematica și astronomie. (…)
A organizat multe activități în afara orelor de curs, încurajând munca independent, creativitatea, originalitatea – Cercul de matematică pe școală, dotarea cabinetului de matematică cu literatură de specialitate, pregătirea pentru concursuri speciale și sesiunile științifice ale elevilor. (…)
Rămâne în amintirea foștilor elevi de la Liceul <Ștefan cel Mare> Suceava un om frumos, atât fizic, cât și psihic, cu deschidere spre noutate și schimbare, un om cu suflet mereu tânăr”, se arată într-unul dintre anuarele Colegiului „Ștefan cel Mare”.
A avut trei copii, două băieți, Dan și Valeriu Lohănel, și o fată, Mara Moroșan, toți urmând o carieră didactică.
Unul dintre băieți, Valeriu, tot profesor de matematică, a decedat la începutul acestui an.
Laura Lohănel fost foarte atașată de catedră, de elevi, de educația și formarea acestora.
„Generoasă, un dascăl dedicat care a îndrumat sute de elevi, dintre care, nu puțini, au urmat Facultatea de Matematică sau alte facultăți înrudite. O voi păstra mereu în amintire cu ochii ei albaștri ca cerul senin și zâmbetul cald”, a mărturisit o fostă elevă.
„Un om minunat, un dascăl dedicat, apropiat de noi - clasa de fete. Am învățat matematică, ne-a împărtășit din tainele astronomiei, ne-a pregătit pentru viață în orele de dirigenție - în felul acceptat atunci...
Mereu veselă, optimistă, cu o vorbă bună pentru fiecare”, rememorează un alt discipol al profesoarei.
Înmormântarea acesteia este programată miercuri, 22 ianuarie, de la ora 12.00, la Cimitirul Pacea (vechi) Suceava.
Comentarii