Trei echipe ale Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava s-au evidențiat prin soluții inovatoare și rezultate bune obținute la Hackathon-ul Innovation Labs 2025. Competiția s-a desfășurat la Iași, în perioada 22-23 martie, echipele BlueMix Motion, Liftiq și Refill clasându-se în primele 17 din cele 37 înscrise inițial în concurs și continuând tradiția unor rezultate remarcabile înregistrate de USV de la intrarea în acest program, în anul 2023.
În privința detaliilor participării sucevene la această importantă competiție, remarcăm faptul că echipa BlueMix Motion a dezvoltat o soluție tehnologică avansată, destinată reducerii emisiilor poluante generate de motoarele termice, prin care contribuie la diminuarea impactului negativ asupra mediului și la îmbunătățirea calității aerului. Echipa Liftiq a propus un sistem automatizat inovator pentru optimizarea și eficientizarea utilizării spațiului în apartamente, adresând provocări legate de locuințele urbane de dimensiuni reduse și oferind soluții funcționale pentru maximizarea confortului. Cea de a treia echipă reprezentând USV și denumită Refill s-a concentrat în această competiție pe dezvoltarea unei metode eficiente de reciclare a deșeurilor provenite din imprimantele 3D, promovând sustenabilitatea în domeniul tehnologiilor de fabricație aditivă și reducând impactul ecologic al acestor procese.
Innovation Labs reprezintă un program național de preaccelerare dedicat startup-urilor tehnice din România, având ca obiectiv principal sprijinirea tinerilor antreprenori în transformarea ideilor creative în produse funcționale și scalabile. Ajuns la cea de-a 13-a ediție în 2025, programul a susținut aproape 700 de echipe, oferind un premiu investițional de minimum 500.000 euro. Valoarea totală a startup-urilor absolvente depășește 200 de milioane de euro. Innovation Labs colaborează cu echipe din 22 de universități din 11 orașe, consolidându-și rolul de catalizator în ecosistemul antreprenorial românesc.
Participarea echipelor USV la Hackathon-ul Innovation Labs 2025 a fost coordonată de un colectiv de cadre didactice și cercetători din cadrul universității, între care lector univ. dr. ing. Gabriel Cramariuc – Ambasador Innovation Labs, asist. univ. dr. ing. Ioan Tămășag și cercetător dr. ing. Claudiu-Marian Picus.
Succesul echipelor USV evidențiază angajamentul constant al universității în promovarea inovației și excelenței academice. Prin susținerea și participarea activă la astfel de competiții, USV contribuie la formarea unei noi generații de antreprenori și inovatori, capabili să dezvolte soluții tehnologice cu impact semnificativ în societate.
Comentarii