Cea mai precisă metodă de diagnostic imagistic a metastazelor în cancerul de prostată ar putea fi disponibilă în curând în Laboratorul de medicină nucleară a Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Medicul șef, dr. Mihai Guțu, a declarat că în perioada 27-29 martie a.c., cu ocazia Conferinței Naționale de Medicină Nucleară organizată la Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Ștefan cel Mare”, laboratorul a fost vizitat de reprezentanții unor companii care au dezvoltat această metodă de diagnostic, corelată cu un tratament avansat, aceștia apreciind că spitalul este pregătit pentru implementare.
„Este vorba despre agentul complementar de diagnosticare imagistică Locametz și de tratamentul cu Pluvicto pentru pacienți adulți cu un anumit tip de cancer metastatic progresiv de prostată rezistent la alte tipuri de tratament. Acestea au fost aprobate în SUA și în Europa în urmă cu doi ani, iar acum s-a aprobat și utilizarea în cancerul de prostată aflat în stadii mai puțin avansate. Este cel mai sensibil mijloc de investigație disponibil la ora actuală pe plan mondial și sper ca din toamnă să îl avem și la Suceava. Pentru imagistică am primit undă verde, pentru tratament așteptăm amenajarea centrului tratamentul cu radizotopi și de screening în actualul pavilion al secției Oncologie”, a arătat dr. Guțu.
Potrivit statisticilor, rata de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul de prostată localizat este de 100%, în timp ce pentru cancerul de prostată metastatic este de doar 30%.
Dr. Mihai Guțu, șef de lucrări la Facultatea de Medicină a Universității „Ștefan cel Mare” și coordonatorul Laboratorului de Medicină Nucleară din spitalul sucevean, a afirmat că dacă din această toamnă încep demersurile pentru folosirea Locametz la PET-CT, termenele prevăzute de lege pentru obținerea avizelor l-ar face accesibil pentru utilizarea în diagnostic la începutul anului viitor.
Medicul a mai spus că un alt avantaj al utilizării Locametz, pe lângă precizia diagnosticului, este acela că investigația ar putea fi decontată pentru pacienți de Casa de Asigurări de Sănătate.
Laboratorul de medicină nucleară al spitalului din Suceava a fost vizitat și apreciat, în aceste zile, și de oameni de știință, profesori universitari și medici renumiți la nivel internațional, care au participat la cea de-a 7-a ediție a conferinței de medicină nucleară organizată la USV.
Printre numeroasele personalități din lumea științelor medicale care au fost acum la Suceava s-au aflat prof. univ. dr. Kalevi Kairemo, președintele Asociației Mondiale de Terapie Radiofarmaceutică și Moleculară WARMTH Finlanda, prof. univ. dr. Ora Israel, autoare de manuale despre imagistică și un pionier în dezvoltarea noii tehnologii hibride SPECT/CT și PET/CT, dr. Savvas Frangos, președintele Federației Mondiale de Medicină și Biologie Nucleară, prof. univ. dr. Simona Ben-Haim, originară din Câmpulung Moldovenesc, semnatara mai multor brevete de invenții în domeniul dispozitivelor și tehnicii medicale, dr. Masha Maharaj, șefa mai multor centre de imagistică și terapie din Africa de Sud, membră a Corpului medical de voluntari care acordă ajutor medical și umanitar la nivel global.
În timpul scurt cât s-a aflat la Suceava, dr. Masha Maharaj, însoțită de dr. Mihai Guțu, a vizitat orfelinatul asociației Fight for Freedom de la Verești, condusă de Gheorghe Ignat, și a oferit daruri copiilor cu dizabilități găzduiți aici.
Comentarii